Как да ускорим метаболизма си? [част първа]

2014-04-22 19:31:00
Как да ускорим метаболизма си? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

С топлото време идва и желанието ни да сваляме килограми. Зимата е времето, в което сме по-сънливи и нямаме желание за движение, а апетитът ни е повишен. Ако си качил/а няколко излишни килограми, а вече искаш да се освободиш от тях, сега е времето да го направиш. След няколко месеца идва лятото, когато ще ходиш на море, басейн и ще искаш да си носиш новите летни дрешки.

 

Сега няма да говорим за диети и изтощителни упражнения във фитнеса. Трябва да знаеш, че важна роля в отслабването има метаболизма. Ускоряването му е ключът към отслабването, но колко бързо организмът ти ще гори калории, това вече зависи от няколко фактора. Някои хора по начало си имат бърз метаболизъм.

 

Установено е, че мъжете имат по-бърз метаболизъм от жените и са склонни да горят повече калории. Разбира се, влияе и възрастта. С годините метаболизмът се забавя. Въпреки че няма как да контролираш гените си и да промениш организма си, можеш да се опиташ да подобриш метаболизма си със следващите стъпки.

 

Изграждане на мускулатура. Тялото ти гори калории постоянно. Дори когато стоиш и не правиш нищо, тялото ти има разход, защото поддържа жизнените процеси в организма. Оказва се, че метаболизмът на хора, които имат изградена по-силна мускулатура, е по-бърз. Установено е, че всеки килограм мускул има нужда от около 12 калории дневно, просто за да се поддържа в състояние на готовност. Всеки килограм мазнина има нужда само от 4 калории на ден. Освен това двигателната активност повишава метаболизма, защото мускулите стават по-активни.

 

 

Вода. Тялото има нужда от вода за да се справя с калориите. Ако си леко дехидратиран/а, метаболизмът ти може да се забави доста. Според учените, възрастните, които пият осем или повече чаши вода дневно, изгарят повече калории спрямо хората, които пият по четири чаши вода на ден. Опитай се да пиеш достатъчно количество вода и да не се обезводняваш. Пий чаша вода преди всяко хранене.

 

Енергийни напитки. Някои от съставките в енергийните напитки могат да подобрят метаболизма ти. Тези напитки съдържат много кофеин, който повишава количеството енергия, което тялото използва. Тауринът, който се съдържа в енергийните напитки, също влияе положително на метаболизма. И все пак трябва да знаеш, че редовната употреба на енергийни напитки не се препоръчва, особено за тийнейджъри. Тези напитки могат да причинят повишено кръвно налягане, раздразнение и проблеми със съня.

 

Похапване между храненията. По-честото хранене може да усили метаболизма ти. Когато ядеш големи порции и имаш доста часове между храненията, метаболизмът се забавя. Ако хапваш на всеки три часа, забързваш метаболизма и изгаряш повече калории. Според изследвания хората, които закусват между храненията, ядат по-малки порции от основните хранения.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия