Кои мазни храни са полезни? [част втора]

2014-04-21 12:05:00
Кои мазни храни са полезни? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Свикнали сме да свързваме мазните храни с излишните килограми. Когато чуем думата „мазнини” си представяме олио и маргарин, хамбургери и всякакъв джънк фууд. Разбира се, че тези храни не са здравословни и колкото повече ги избягваме, толкова по-добре. Все пак, не всички мазнини са вредни. Навярно си чувал/а за омега-3 мастни киселини. Те са изключително полезни и здравословни. Има и други полезни мазнини, за които ще ти разкажем повече. Сега ще ти посочим и мазните храни, които са полезни.

 

Зеленчуци. Тъмно зелените зеленчуци като спанак, къдраво зеле и брюкселско зеле съдържат омега-3 мастни киселини. Тялото няма как да ги произвежда, затова трябва да приемаш тези полезни мазнини чрез храната. Опитвай се да хапваш по малко от тези зеленчуци всеки ден, за да си набавяш необходимата доза. Разбира се, растенията могат да ти предложат само част от нужните мастни киселини, които рибата съдържа.

 

Яйца. Яйцата са чудесен източник на протеин и задължително трябва да присъстват в менюто на един тийнейджър, който сега расте и се развива. Трябва да знаеш, че едно средно голямо яйце съдържа около 5 грама мазнини повечето, от които са здравословни. Някои яйца съдържат и омега-3. Не изключвай яйцата от менюто си, най-добре ги консумирай варени. Не бива и да прекаляваш, защото те са хранителни и можеш да се натровиш ако изядеш голямо количество.

 

 

Ленено семе. Може да ти звучи странно, но мазнините имат отношение към красивата кожа. Ако се храниш правилно и балансирано, кожата ти може да бъде здрава и опъната дълго време. Лененото семе съдържа омега-3 мастни киселини и фибри. То може да намали възпаление, а полезните мазнини да повлияят благотворно на кожата ти. Опитай да добавяш към салатата си лъжичка ленено олио.

 

Бобови. Не бива да подценяваме бобовите култури. Ако не обичаш боб, винаги можеш да го заместиш с леща или грах, които са по-предпочитани. Тези храни съдържат омега-3 и са изключително богати на фибри и фитопротеини. Те са били основна храна на моряците и това не е случайно. Опитай да разнообразяваш менюто си, бобът може да се хапва и на салата, грахът – задушен с подправки, зехтин, царевица и моркови.

 

Фъстъчено масло. В нашата страна нямаме навик да ядем фъстъчено масло, както правят отвъд океана. Оказва се, че фъстъченото масло е доста полезно. То съдържа ресвератрол, който е естествен растителен антибиотик. Растенията го произвеждат, за да се предпазят от вредни гъбички и бактерии. Смята се, че това вещество е много полезно срещу рак, стареене, против вируси, защитава нервната система. Ненаситените мазнини във фъстъченото масло понижават холестерола.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия