Сладоледът може да бъде опасен за здравето!

2014-04-02 14:01:00
Сладоледът може да бъде опасен за здравето!
Снимка: sxc.hu

Разхладителните напитки и десерти са температурно спасение и вкусово изкушение за всички ни през топлите дни. А те ще стават все по-горещи и по-горещи, както обещават синоптиците. Така че все по-често ще се поддаваме на прохладните изкушения. Едно от тях безусловно е сладоледът. Вкусният десерт е любим на малки и големи, но се оказва, че някои от съставките му могат да бъдат не толкова полезни и дори вредни за човека.

 

Най-вредни в сладоледа определено са трансмазнините. За някои видове сладолед се използва нискомаслено мляко и за да се постихне необходимата му гъстота и масленост, в лабораторни условия, допълнително се добавят растителните мазнини, които му помагат да се втвърдява, обясняват диетолози.

 

Погледнато от здравословна позиция е прието да се приемат до 1 енергиен процент трансмазнини на ден. В Съединените американски щати вече е напълно забранено да се влагат трансмазнини в храните заради доказания риск от вреда за организма. Оцветителите и захарта също са вредни, но в по-малка степен. Те са по-скоро алергенни съставки (причинители на алергии като обриви, зачервявания и свръхчувствителност), категорични са специалисти.

 

 

Палмово масло също се съдържа в сладоледа. То изобилства от наситени мазнини. Вредно е, защото в повечето случаи се прекалява със съдържанието. Наситените мазнини са необходими за организма ни, но в определени количества. По-добре е да си ги набавяме от месото, яйцата, прясното и киселото мляко, а не от палмовото масло, добавят още диетолозите. За избора на качествен сладолед на първо място трябва да се ръководим от това дали в съдържанието му е използвано пълномаслено мляко. Ето защо винаги преглеждайте етикета на лакомството преди да отворите портмонето си. Бъдете бдителни не само за бюджета си, но и за здравето си. Често нехаем за съставките на храните, които поглъщаме, а се ръководим от цената. Тук можем да си нанесем сигурни вреди.

 

Тези сладоледи, които са направени с пълномаслено мляко, са по-добрият вариант за консумация, но по-високата им цена също е решаващ фактор при избора ни. И въпреки всички изброени вреди за здравето ни, се оказва, че сладоледът има и много положителни качества. Млякото съдържа пълноценен белтък, а мазнините в него също са наситени и много полезни. Затова не се лишавайте от това ледено блаженство. Четете внимателно етикетите и се наслаждавайте на слънцето през следващите месеци.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Nemipuka11
преди 10 години

Как пък няма да се откажа от него - никога

Evjenq
преди 10 години

В днешния свят няма нещо здравословно.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия