Кои храни подобряват паметта? [част първа]

2014-04-08 13:02:00
Кои храни подобряват паметта? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Храненето е изключително важно за целия ни организъм, но понякога сме склонни да пренебрегваме мозъка. Този така важен орган има нужда от витамини и минерали, които да подпомагат паметта и клетките на мозъка. Има някои храни, които са изключително полезни за него и ако искаш да подобриш паметта си, трябва да се насочиш към тях.

 

Кофеин. Няма магическа пръчица, която да те направи по-умен или да подобри паметта ти изведнъж, но има някои вещества като кофеина, които те енергизират и помагат на концентрацията. Разбира се, ефектът е временен и действа определено време след като изпиеш напитка, съдържаща кофеин. Не бива да прекаляваш, защото можеш да си навредиш. Приемът на големи количества кофеин ежедневно може да те направи раздразнителен и изнервен.

 

Захарта събужда. Захарта е горивото, което мозъкът най-много обича. Но не си представяй обикновена захар, тук става дума за глюкоза, която тялото ти произвежда от захарта, която ядеш. Затова сладка напитка или нещо сладко за хапване може да те накара да се ободриш, да подобриш състоянието на паметта си, но отново за кратко. Ако прекаляваш захарта може да се превърне в изключително вредна за теб. Консумирай я умерено.

 

 

Закусвай редовно. Закуската е най-важното ядене през деня, а много хора са склонни да я пропускат. Според учени, закуската може да подобри паметта и концентрацията за определено време. Студентите, които закусват се представят по-добре на изпити от тези, които пропускат да се хранят сутрин. Храните, които мозъкът обича най-много за закуска са: пълнозърнест хляб, млечни продукти и плодове. Не преяждай, защото това е вредно и няма да се чувстваш добре, но недей да пропускаш и закуската.

 

Риба. Рибата е богата на протеин и мастни киселини Омега- 3, които са изключително полезни за мозъка. Тези здравословни мазнини имат изключителна сила. Те намаляват риска от болести като деменция и инсулт, освен това повишават паметта. За да има ефект, хапвай риба два пъти седмично.

 

Ядки и шоколад. Ядките и семената са източник на витамин Е, който е свързан с паметта. Тъмният шоколад също има невероятни качества, защото съдържа стимуланти като кофеин, който повишава концентрацията. Наслаждавай се на шоколад с ядки веднъж дневно и ще се чувстваш много по-добре. Не прекалявай, защото можеш да напълнееш. Не забравяй, че става дума за черния шоколад, а не за белия или млечния.

 

Авокадо и пълнозърнест хляб. Всеки орган в тялото е зависим от кръвоснабдяването, особено сърцето и мозъка. Хранителен режим, който включва пълнозърнест хляб и плодове като авокадо, които могат да намалят вероятността от болести като висок холестерол. Освен това, доброто кръвоснабдяване на мозъка означава добра памет и остър ум. Царевицата и пшеницата са богати на фибри и витамин Е. Авокадото е богато на мазнини, но те са полезни и нямат нищо общо с вредните трансмазнини или животинските.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия