Билките - най-добрите енергийни източници

2014-04-19 14:44:00
Билките - най-добрите енергийни източници
Снимка: freedigitalphotos.net

Глухарче, коприва или овес - има много природ­ни средства, които могат да ви помогнат да превъзмогнете състояния­та на слабост. Трябва само да установите причината за умората, за да се насочите към най-подходящото средство, което да се справи с нея.

 

Преследване на срокове, плашещи контролни, борба с конкуренцията в училище, натоварвания от околната среда и лични конфликти - има достатъчно стресиращи фактори, които да направят еже­дневието на съвременния тийнейджър труд­но, независимо от непрекъснато пови­шаващия се стандарт на живот. За щас­тие природата предлага ценни средства, които да възстановят силите и баланса му в динамиката на модерния сеят.

 

Природата разполага с множество билки, които притежават подсилващо дей­ствие и могат да помогнат при умора. Някои от тях могат да бъдат открити в аптеките като готови препарати, от други може да се приготви лечебен чай.

 

Бедреница (Pimpinella saxifraga): Лечебните сили на корена на расте­нието, известно още като анасон, са високо ценени от индианците дакота в миналото. Той бил даван на воините преди битка, а после и на ранените като енергизиращ елик­сир.

 

Коприва (Urtica dioica): Растението има висока лечебна стойност при със­тояния на слабост в следствие на недостиг на желязо и анемия. Прясно изцеденият сок от коприва (да се прие­ма 3 пъти на ден след хранене по 1 с.л във вода) или готов препарат от аптека­та повишават съдържанието на желязо и стимулират образуването на кръв, което от своя страна повдига тонуса.

 

 

Овес (Avena sativa): Овесът е източ­ник на витамините В1, В2. В6. Е, К, лецитин и фосфор. В апте­ките могат да бъдат откри­ти готови разфасовки. Те са ефективно средство за стабилизиране на психиката и подсил­ване на организма при нервна слабост и изтощение, дължащи се на страх и безпокойство.

 

Жълт кантарион (Hypericum per­foratum): Той притежа­ва ярки цветове, които действат тонизиращо на психиката дори с вида си. Под формата на чай може да уравновеси психиката, особе­но при понижено настроение, безпо­койство и състояние на слабост.

 

Лавандула (La­vandula angusti- folia): Лавандулата цъфти и мирише прекрасно и не само това - под формата на чай притежава сила­та да отпуска психическите напрежения и да противодейства на негативните емо­ции. Билката е подходяща при състояния на слабост и изтоще­ние, дължащи се на чувствителност към климатични и атмос­ферни смущения. Може да помогне също при виене на свят, слабост на кръвообращението, намалена концентрация и напрегнатост.

 

Глухарче (Taraxacum officinale): Коре­ните на растението са богати на горчиви вещества, които са полезни за прочистване на организ­ма от отрови и за стимулира­не на храносмилането при пролетна умора. Билковият корен може да се при­ема под формата на чай или на изстискан сок.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия