Храни, за които няма срок на годност

2014-04-03 15:42:00
Храни, за които няма срок на годност
Снимка: sxc.hu

Срокът за годност е най-важното нещо, за което трябва да внимаваме, когато се отправяме към магазина. Свикнали сме всичко да има определена дата, до която да можем да го консумираме, но замисляли ли сте се за онези храни, които са на ваше разположение, независимо от времето.

 

 

За съжаление те не са толкова много колкото ни се иска, но вярваме, че ще дойде ден, в който технологиите ще спомогнат да не се притесняваме за времето и по-важното да не се налага да изхвърляме храна, само защото е изтекъл срока й на годност. Но до тогава, ето какво може да консумирате винаги, стига да спазвате условията за съхранение:

 

Захар

 

Да, бялото злато, отговорно за не толкова белите ни зъби е на практика вечно по отношение на срок на годност. Поради тази причина не се притеснявайте за захарта, дори да е минало година, тъй като независимо дали е бяха или кафява захарта не се разваля, тъй като бактериите не могат да живеят в такава среда.

 

Мед

 

Медът също е вечен, при условие че го съхранявате на тъмно и хладно място. Времето за него не е фактор по отношение на полезните му качества и невероятния вкус. Единственото, което може да се промени е цвета или евентуално да кристализира, но това далеч няма да попречи да изпитате същото удоволствие от консумацията му.

 

Алкохол

 

Дори да не може да пиете много, то не изхвърляйте остатъка от силните напитки, тъй като ако не утро, то още на следващото събиране може да довършите започнатото, тъй, като какъвто и да е алкохол не е подвластен на разрушителното действие на алкохола. Внимавайте обаче за качеството на спиртните напитки, тъй като много от тях не са това, което се очаква от тях. И не забравяйте да консумирате умерено!

 

Сол

 

При съхранение на хладно и сухо място солта също е на ваше разположение винаги. Независимо дали е морска или йодирана, солта издържа дори и на влага, тъй като дори и да я поеме, все още е годна за консумация и употреба.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия