Какво не знаеш за предменструалния синдром? [част първа]

2014-04-07 17:00:00
Какво не знаеш за предменструалния синдром? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Около седмица преди да започне менструацията ти сигурно забелязваш, че имаш симптоми като главоболие, резки промени в настроението, физически или емоционални промени. Тези месечни симптоми са познати като предменструален синдром (ПМС).

 

Много жени имат странни усещания, когато започне ПМС. Често изпитват глад за сладко като шоколад или торта. Причините за това не са много ясни. Други жени губят апетита си или се чувстват зле, с разстроен стомах. Подутият стомах и запекът също са често срещани предменструални синдроми.

 

Акне. Един от най-честите симптоми е акнето. То не засяга само тийнейджърите. Дори вече да си се излекувала от младежките пъпки, преди да започне менструацията ти, е нормално да ти се появят пъпки. Това се получава заради хормоналните проблеми и производството на повече себум от кожата.

 

Болка. Тя е друг симптом на ПМС. Може да изпитваш болки в ставите, в кръста, в главата и гърдите, които се подуват и стават чувствителни на допир. Всичко това е нормално. Ако болката стане прекалено силна, консултирай се с лекар, който да ти изпише болкоуспокоителни.

 

 

Промени в настроението. За много жени периодът на предменструалния синдром се оказва доста тежък. Особено, когато става дума за променливото настроение. Раздразнителност, гняв, депресия, нервност могат да те съпътстват няколко дни преди да дойде менструацията ти. Някои жени дори имат проблеми с паметта и концентрацията по това време.

 

Кои жени страдат от ПМС? Всяко момиче, което има менструация, може да има ПМС, но някои жени са по-склонни към тези симптоми. Това са жените на възраст от 20 до 40 години. При по-големите тийнейджъри симптомите дори са по-силни и тежки, отколкото при по-младите тийнейджъри.

 

Как ПМС влияе на тялото ти? ПМС може да влоши симптомите на някои хронични заболявания като астма, алергия към нещо, депресия, мигрена. Консултирай се с лекар, ако смяташ, че не се чувстваш добре и ПМС може да се отразява зле на здравето ти.

 

Коя е причината за ПМС? Няма ясна причина защо жените страдат от ПМС, но се предполага, че нивата на естроген и прогестерон се променят в седмицата преди менструацията. Много лекари вярват, че тази промяна в хормоналната среда отключва ПМС. Промените в нивата на витамините и минералите в организма също играе роля. Прекалено много солени храни, алкохол и кофеин могат да влошат симптомите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия