Учени намериха причината защо сме склонни да прекаляваме с шоколада и чипса

2014-04-06 15:29:00
Учени намериха причината защо сме склонни да прекаляваме с шоколада и чипса
Снимка: checkthefridge.blogspot.com

Всеки един от нас обича да си похапва шоколад и не, не става дума за онзи полезният, леко горчив натурален шоколад, а млечният изкусителен и невероятно вкусен му вариант. Факт е обаче, че ако прекаляваме, както често се случва, то нашата иначе перфектна фигура става с една идея по-близка до сфера.

 

 

За да се постигне оптималният кръгъл вид залагаме и друг наш чест изкусител — чипсът. Хрупкавите картофени филийки съчетани с ароматни подправки са една от най-разпространените слабости на мнозина от нас. Гледането на филм, пиенето на бира или просто събиране с приятели, трудно ще премине без компанията на не чак толкова полезните, но изключително вкусни чипсове.

 

Най-странното от всичко обаче си оставаше въпросът защо не можем да спрем да ги консумираме, след като очевидно отдавна сме се отървали с глада. До преди само дни някой от нас мислехме, че всичко това е продиктувано от тайното ни желание да се татуираме и за да имаме оправдание за "скандалното си поведение", търсехме причина, зад която да го замаскираме, а разбира се каква по-добра от това да скрием шкембето си с татус на световния глобус.

 

За радост на всички наши хейтъри, които не харесват чувството ни за хумор, а и за всички, които не са спрели да се чудят дали маниакалното им желание да похапват чипс и шоколад не е нищо друго, освен проявление на лакомия, немски учени намериха отговорът на дилемата. Те определят въпросното състояние с диагнозата: хедонична хиперфагия.

 

"Това е научният термин за прекомерно ядене за удоволствие, а не поради глад. Може да се дефинира още като преяждане за развлечение, което може да се случи почти на всеки в определен момент от живота му, а хроничната форма е ключов фактор за епидемията от наднормено тегло и затлъстяване" — заявява доктор Хох.

 

"Ефектът от картофения чипс върху мозъчната дейност и храненето може да бъде обяснен частично от съдържанието му на мазнини и въглехидрати. Но трябва да има и нещо друго в чипса, което го прави толкова желан" - именно това е мисълта, която подтиква ученият и екипа му от университета Ерланген в Нюрнберг да проведе изследването.

 

За опитите са използвани мишки, които са били хранени с хранителните изкушения, а след това е бил направен магнитен резонанс на мозъците им. Резултатите показали, че чипсът и шоколада изпращат сигнали на удоволствие към мозъка, което всъщност е главната причина да прекаляваме с консумацията им.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
mayaaa
преди 10 години

При котките е валериан, но той не мисля, че е зарибяващ за човек. Иначе за wiskas е вярно, ветеринар ми го е казвал.

SHPAIdURmeN
преди 10 години

Оф, оф, лъжи, лъжи и пак лъжи. Има едно вещество, което се слага във храните на котките (примерна марка - wiskas), също и в чипсове, шоколадови изделия и пр. Което, те зарибява към дадената храна. Само, че забравих как се казваше в-вото :/


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия