Как да се пребориш със сухата кожа?

2014-04-02 13:01:00
Как да се пребориш със сухата кожа?
Снимка: Dreamstime

Ако кожата ти се лющи, сърби те и е суха, значи определено имаш нужда от спешна грижа. Облекчаването на сухата кожа не зависи само от кремовете, които нанасяш. Също така зависи и от това как почистваш кожата си, каква козметика ползваш и какъв е въздухът около теб. Сега ще ти дадем няколко съвета как да се погрижиш за кожата си.

 

Топло – да, горещо – не! Дерматолозите са на мнение, че душът може да е прекрасно усещане, но не и ако водата е гореща, а кожата ти е суха. Проблемът е, че горещият душ лишава тялото ти от неговата естествена бариера – мазнината. По този начин кожата ти става още по-суха. Най-добре е да намалиш температурата на водата и да не прекаляваш със стоенето под душа. Специалистите препоръчват по-кратки бани (около 10 минути) с топла, но не и гореща вода.

 

Почиствай нежно. Забрави за сапуните и за агресивните съставки в душ-геловете. Набави си някой, който не съдържа сапун. Ако имаш чувствителна кожа избери и такъв без аромат. Можеш да си набавиш и душ-гел, който да съдържа серамиди. Това са мастни молекули, които укрепват естествения защитен слой на кожата. Те ѝ помагат да се запази хидратирана. Избягвай козметика, която съдържа алкохол, защото той изсушава много. Когато ексфолираш, не прекалявай, защото това дразни кожата и може да се стигне дори до възпаление.

 

 

Бръсни внимателно. Тук ще отбележим, че не става дума само за момчетата. Някои момичета бръснат части от тялото си, но проблемът е, че има някои правила, които понякога не се спазват. Като за начало никога не бръсни раздразнена кожа.

 

Най-подходящо е да се бръснеш след като си вземеш душ, според специалисти дерматолози. Космите са по-меки и по-лесни за отстраняване след баня. Винаги използвай пяна за бръснене или гел, и бръсни по посока на косъма. Така ще предпазиш кожата си.

 

Увери се, че самобръсначката ти е достатъчно остра. Ако е изхабена, може да ти причини допълнително възпаление. Сменяй често самобръсначката/ножчето. Почиствай я добре след всяка употреба.

 

Защита. Една от основните причини за сухата и груба кожа, това е слънцето. Особено сега, когато времето е топло и по-слънчево, трябва да бъдеш предпазлив/а.  Използвай слънцезащитен крем и се обличай правилно, когато излизаш и прекарваш много време на слънце. През горещите дни носи светли дрехи, слагай шапка и се мажи със слънцезащитен крем с висок фактор.

 

След баня винаги нанасяй лосион. Без значение от сезона, трябва да хидратираш кожата си. Лятото тя е подложена на слънце и горещина, а зимата – на вятър. През лятото ползвай по-леки формули, които се нанасят и попиват лесно. През зимата заложи на по-мазните кремове.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия