Кои храни подобряват паметта? [част втора]

2014-04-09 14:00:00
Кои храни подобряват паметта? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Храненето е изключително важно за целия ни организъм, но понякога сме склонни да пренебрегваме мозъка. Този така важен орган има нужда от витамини и минерали, които да подпомагат паметта и клетките на мозъка. Има някои храни, които са изключително полезни за него и ако искаш да подобриш паметта си, трябва да се насочиш към тях.

 

Боровинки. Изследване, направено сред животни, показва, че боровинките помагат на мозъка да не се увреди от свободните радикали. Освен това този вкусен плод намалява вероятността да се разболееш от Алцхаймер и деменция. Също така, изследването показва, че хранителен режим богат на боровинки подобрява паметта и състоянието на мускулите.

 

Салатите са пълни с витамини, минерали и фитонутриенти. Желязото например, помага за увеличеният достъп на кислород към тялото (и мозъка) и подобрява когнитивния контрол. То се съдържа в голямо количество в копривата и черния дроб.

 

 

Положителните страни на здравословното хранене. Може би звучи банално, но е истина: ако диетата ти е бедна на основни хранителни вещества, може да загубиш способността си да се концентрираш. Преяждането или недостигът на храна също са вредни и влияят на мозъка, паметта и концентрацията. Тежка вечеря с много месо може да те накара да се чувстваш изморен и изтощен, а прекалено малко калории могат да те накарат да се чувстваш изтощен и отпаднал. Затова най-добре се насочи към добре балансиран хранителен режим, който съдържа всички храни и не се ограничаваш от нищо.

 

Витамини, минерали и добавки. Навсякъде по аптеките виждаш витамини, които се предлагат без рецепта. Всъщност, няма витамини, които да заместят разнообразното хранене и да ти доставят нужните вещества. Но все пак е хубаво да приемаш витамини, като В, С и Е, защото те са много полезни за мозъка. Не бива да забравяш, че витамин С не се синтезира сам в организма и се набавя само чрез храната (външно). Важни вещества са и бета-каротин и магнезии, защото те също спомагат паметта.

 

Имаш важен ден и трябва да си на 100%? Ако искаш да си в супер форма, защото имаш важно контролно, изпит или интервю за работа, трябва да си пределно концентриран. Преди важния ден започни с фреш от плодове. Сьомга с пълнозърнест хляб ще е идеално меню за теб, а не пропускай и чаша силно кафе. Добавка към балансираното и вкусно меню е и здравият сън. Пий повече вода, хидратацията е много важна за да имаш добра памет и да се чувстваш в добра кондиция. Спортувай повече и не се обездвижвай. Оставяй си време за почивка и се отдавай на релакс.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия