Как да подобриш хранителните си навици? [част втора]

2014-03-31 18:35:00
Как да подобриш хранителните си навици? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Някои хора нямат добра хранителна култура. Особено тийнейджърите, които често се изкушават да ядат бърза храна, забравят, че не може да се хранят само с пица и бургери. Ако си решил/а, че искаш да промениш хранителните си навици, тази статия е за теб.

 

Закуска всеки ден. Ако сутрин бързаш прекалено много и нямаш време да ядеш вкъщи, вземи закуската си със себе си и яж в училище. Закуска, която ще ти е удобно да носиш може да е плод, например банан, кисело мляко, мъфин или сандвич с крехко филе и зеленчуци. Ако имаш време да си направиш яйца, най-добре варени, то това ще е идеална закуска. Протеините ще те заситят за по-дълго време.

 

План за здравословно хранене. Не се отказвай, само защото нямаш време. Това е оправдание. Най-лесно ще е да си създадеш план, който да следваш. Прави го за няколко дни напред, така е най-лесно. Сложи в хладилника кутия с нарязани плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб или каквото меню си решил/а да подготвиш за обяд. Вземи го със себе си и винаги си подготвяй нещо за училище. Така няма да се изкушаваш с бърза храна.

 

 

Контрол. Ако ти е трудно да си водиш контрол, започни да пишеш дневник. Отбелязвай хранителните си навици, пиши какво кога ядеш. Има приложения, разработени за смартфон и таблет, които са много лесни за използване и вършат страхотна работа. Ще е изненадаш от хранителните си навици.

 

Как да казваш „Не!” За да си създадеш правилни хранителни навици и да се откажеш от лошата хранителна култура, трябва да си упорит/а и да искаш наистина промяна. Тези усилия, които ще полагаш, ще се върнат. Не се отчайвай лесно и не се предавай още в началото. За да не се откажеш още отначало, трябва да се научиш да отказваш. Ако си решил/а да ограничиш захарта, а някой приятел те кани да ходите на сладкарница, не си поръчвай торта. Хората около теб, които не спазват хранителни режими навярно ще се учудват от отказите ти, но това не трябва да ти действа демотивиращо. Всеки има право на избор, а твоят е да се храниш здравословно. Помни това.

 

„Не” на преяждането! Замисли се върху това. Замени големите обилни порции с по-малки. Смени чиниите, в които се храниш. Според учени, хората са склонни да ядат с 22% по-малко в чинии с размери около 25см, отколкото в чинии с размери 30см. Откажи се от това да си сипваш втора порция, така човек консумира по-голямо количество и често пъти без да е гладен. Яж бавно, не се разсейвай с компютър или телевизор. Колкото по-бавно ядеш, толкова по-добре е за теб. Организмът има нужда от малко време за да почувстваш засищане от храната. Ако ядеш много бързо, поглъщаш количества храна, които са излишни, тъпчеш се напразно.

 

Подкрепа. Винаги е по-лесно, когато не си сам в това начинание. Опитай се да разкажеш на приятелите си и потърси помощ в тяхно лице. Сподели със семейството си какво искаш да промениш в навиците си. Ако някой член от семейството ти или близък приятел се съгласи и той да пробва, това ще е идеална възможност да се подкрепяте.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия