Доказано: гените ни са виновни за наднорменото тегло

2014-03-24 22:14:00
Доказано: гените ни са виновни за наднорменото тегло
Снимка: freedigitalphotos.net

Кой не обича пържени храни? Навярно са малко хората, които не обичат да хапват пържени картофки, крилца, хапки и други вкусни, но вредни храни. Проблемът е, че те са основна предпоставка да качваме килограми.

 

Яденето на пържени храни повече от четири пъти седмично има различно влияние на хората, които са предразположени към напълняване и на тези, които не са. Всичко зависи от гените, според учените от Харвард.

 

Сигурно познаваш хора, които обожават всякакъв junk food, но не дебелеят, дори да ядат всеки ден. Факт е, че хранителните навици на хората им влияят различно.

 

Други изследвания забелязват, че има същите взаимодействия между рискът, който носят гените и други рискове, които се отнасят към физическата активност и метаболизма. Хората, които водят по-заседнал начин на живот и не спортуват или ядат повече, са по-предразположени към напълняване, ако са генетично предразположени.

 

За напред, генетичните тестове ще могат да разкрият кой е предразположен към наднормено тегло и ще има по-добра превенция за хората, носещи тези гени.

 

 

Изследването е направено сред повече от 37 000 мъже и жени. За всеки човек, учените търсели сред 32 познати генетични варианта, свързани с напълняването. Всеки човек трябвало да попълни анкетна карта, в която да посочи колко често яде пържена храна. Учените пресмятали и индексът на телесна маса на участниците.

 

 

Хората, които имали генетична предразположеност към напълняване, имали с около 1 единица по-висок индекс на телесна маса, като заявили, че консумират пържена храна четири или повече пъти на седмица. В сравнение с хората, които имали същия риск, но отбелязали, че ядат пържена храна по веднъж седмично.

 

Участниците, които не били генетично предразположени към напълняване, показали различни резултати. Тези, които заявили, че редовно употребяват пържена храна имали сходни индекси на телесната маса с тези, които не са предразположени, но и не хапвали често пържено.

 

Учените нямат биологични доказателства, за да докажат защо тези гени карат тялото да пълнее от пържените храни. Изследванията в тази насока продължават. Учените очакват да стигнат до нови разкрития и да открият начини за превенция на наднорменото тегло.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

Следва :Доказано е, че Слънцето не се върти около Земята.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия