Затлъстяването в младежка възраст увеличава двойно риска от преждевременна смърт

2013-05-05 10:00:00
Затлъстяването в младежка възраст увеличава двойно риска от преждевременна смърт
Снимка: sxc.hu

Наднорменото тегло и затлъстяването в младежките години водят до двойно увеличаване на риска от преждевременна смърт на по-късен етап от живота, твърдят датски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

За да стигнат до подобно заключение, специалистите провели 33-годишен експеримент с участието на 6500 мъже, които в началото на изследвания период били на 22 години. В старта на проучването около 84% от участниците били с нормално тегло, 10% - с наднормено, 5% - с поднормено, и 1% - със сериозно затлъстяване.

 

 

Почти половината от тези, които в младежка възраст страдали от затлъстяване, били диагностицирани с диабет, високо кръвно налягане, кръвни съсиреци в краката или в белите дробове, инфаркт, инсулт или пък починали, преди да навършат 55 години.

 

Учените установили, че при страдащите от затлъстяване рискът от развитието на диабет е с 8 пъти по-висок в сравнение с този при хората с нормално тегло. Възможността за появата на фатални кръвни съсиреци е 4 пъти по-голяма, а рискът от развитието на високо кръвно налягане, от получаването на инфаркт и от преждевременна смърт е двойно по-висок.

 

Специалистите открили, че всяко повишаване на индекса на телесна маса с една единица води до същевременно повишаване на риска от инфаркт с 5%, на развитието на високо кръвно налягане и кръвни съсиреци с 10% и на развитието на диабет с 20%.

 

Индекс на телесната маса под 18,5 се счита за поднормено тегло. Нормалните граници са между 18,5 и 24,9. За наднормено тегло се възприемат индексите между 25 и 29,9, а за затлъстяване – над 30. В интернет могат да бъдат открити редица калкулатори за изчисляване на ИТМ. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия