Няколко полезни храни, които ни помагат да отслабнем [част втора]

2014-03-11 17:33:00
Няколко полезни храни, които ни помагат да отслабнем [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Има някои храни, които са полезни за здравето, не само защото съдържат незаменими витамини и минерали, а и защото помагат в отслабването. Колкото и да звучи странно, наистина има такива храни, които могат да ни помогнат много в борбата с излишните килограми. Разбира се, ако не съчетаваш хранителен режим със спорт, не можеш да разчиташ само на тези храни, за да отслабнеш. Сега ще ти посочим кои са тези храни.

 

Грозде или стафиди? Видима е разликата между шепа стафиди и шепа гроздови зърна. Различно е водното съдържание. И стафидите, и гроздето съдържат около 100 калории, но гроздето сякаш засища повече. Разбира се, всичко зависи и от вкуса. Гроздето е полезно, наслаждавай му се.

 

Горски плодове. Те са богати на вода и фибри, които могат да те заситят за повече време. Освен това имат предимството, че са много сладки. Това означава, че ще задоволиш апетита за сладко, но с много по-малко калории, в сравнение с бисквитки, шоколад или сладкиш. Боровинките са особено полезни и съдържат много антиоксиданти.

 

Зеленчуци. Зеленчуци, нарязани на ивици или колелца, като моркови, краставици или чушка, могат да задоволят глада ти. Ако се чудиш какво да хапнеш за следобедна закуска, това е идеален вариант. Пълни са с вода и съдържат много малко калории. Ако ти се хапва чипс или друга хрупкава храна, пробвай да я заместиш с тези нарязани зеленчуци, ще видиш колко по-добре ще се чувстваш.

 

 

Яйца. Учените смятат, че яденето на протеини сутрин, ни кара да се чувстваме сити по-дълго. Едно яйце има само 75 калории, но ни носи 7 грама качествен протеин, както и други важни съставки. Освен това тялото харчи калории за разграждането на протеина.

 

Кафе. Звучи прекалено хубаво, за да е истина, но кафето има и полезни функции. То ускорява метаболизма и помага за отслабването. Ефектът от кафето не е вълшебен, но все пак го има. Трябва да кажем, че това важи само за черното, горчиво кафе, без захар. Ако му сложиш мляко и захар, това са допълнителни калории, които губят ефекта.

 

Овесена каша. Тя е много полезна, защото е богата на фибри и пълнозърнести ядки, съдържа и много вода. Тази комбинация е много засищаща, особено ако е топла. Когато се храниш с топла храна, тя се яде по-бавно, така ти отнема повече време, а течностите и фибрите ще те накарат да не чувстваш глад известно време. Не си купувай подсладени овесени ядки. Избирай внимателно. Когато си ги направиш можеш да добавиш канела, която ще им придаде сладникав вкус и ще спестиш калориите от захарта.

 

Салата. Идеален начин да се храниш с по-малки количества е, ако преди същинското ядене, хапнеш салата. Така ще напълниш стомаха си и ще хапнеш по-малко от останалите блюда. Освен това, зеленчуците се разграждат по-трудно в организма и им отнема повече време. Така стомахът ти се лъже, че е пълен.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия