Как да подобриш хранителните си навици? [част първа]

2014-03-30 13:59:00
Как да подобриш хранителните си навици? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Някои хора нямат добра хранителна култура. Особено тийнейджърите, които често се изкушават да ядат бърза храна, забравят, че не може да се хранят само с пица и бургери. Ако си решил/а, че искаш да промениш хранителните си навици, тази статия е за теб.

 

Плодове и зеленчуци. Яж поне по един плод или зеленчук с всяко хранене. Слагай плодовете и зеленчуците на места, на които да ги виждаш лесно и да се сещаш за тях. Хапвай фъстъчено масло, кисело мляко и слагай още зеленчуци, когато си правиш сандвич, пица, супа или омлет. Можеш да си направиш крем супа от зеленчуци или други полезни и вкусни ястия.

 

По-малко бърза храна. Опитай да намалиш бързата храна и ще се чувстваш много по-добре. Ако си свикнал/а да минаваш по пътя за училище покрай любимата ти дюнерджийница, например, смени маршрута си. Опитай се да избягваш местата, от които можеш да се изкушиш с вредна храна. Носи си плодове или ядки с теб и когато огладнееш в училище, хапвай от тях. Ако толкова не можеш да издържиш, опитай с възможно най-малкото зло – нещо, което не е пържено. Опитай да замениш картофките и сандвича със салата. Ако все пак се изкушиш и си поръчаш любимото меню, вземи малка порция и пий минерална вода, а не газирана напитка.

 

 

По-здравословна закуска. Не е хубаво да оставаш гладен/на и трябва да хапваш по нещо между основните хранения през деня. Вместо закуската ти да бъде от бисквитки или чипс, опитай да заместиш вредните храни с ядки. Микс от любимите ти ядки, ще те засити за по-дълго време, отколкото сладкиш, например. Кисело мляко също е добра идея, но ако не съдържа захар. Опитай да хапваш и пресни плодове, според сезона. А през зимата, можеш да ги заместиш със сушени, които също са много полезни. Цитрусовите плодове са подходящи за хапване между основните хранения, защото се изисква време да ги обелиш и не се нахвърляш изведнъж, което помага на рефлекса на насищане. Освен това са изключително полезни, имат високо съдържание на витамин С.

 

Избягвай безпричинното хранене. Яж само, когато си наистина гладен/на. Когато почувстваш, че си се заситил/а, спри и не яж повече. Дори да имаш още храна в чинията, не е нужно да я ядеш. Не яж докато гледаш телевизия или стоиш пред компютъра. Ако извършваш каквато и да е друга дейност, докато се храниш, това увеличава количествата храна, които поглъщаш.

 

По-малко захар. Забрави за газираните безалкохолни напитки. Те са пълни със захар, която не усещаш как поглъщаш. Ако консумираш по една кола дневно, това се равнява на около 8 чаени лъжички захар. Опитай да замениш любимата напитка с минерална вода или фреш от плод, който харесваш. Отначало ще е трудно, но ще свикнеш. Вместо да хапваш поредния сладкиш, отново пробвай да изпиеш чаша фреш от портокал. Колкото и да не ти се вярва, фруктовата захар също ще засити апетита ти за сладко.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия