Защо пълнеем, без да имаме видима причина?

2014-03-16 16:02:00
Защо пълнеем, без да имаме видима причина?
Снимка: freedigitalphotos.net

Наднорменото тегло е един от най-сериозните проблеми на 21 век. Никой не иска да бъде дебел, а хората сме склонни да правим какви ли не жертви в името на това да изглеждаме добре. Диети, спорт, натоварвания, хранителни режими, всико това е необходимо за да изглеждаме добре и да сме здрави.

 

Ако започнеш да се храниш много повече или изведнъж спреш да спортуваш, не се изненадвай, ако изведнъж качиш килограми. Но ако начинът ти на живот не се е променил, храниш се и спортуваш като преди, а теглото ти се покачва, на какво се дължи това?

 

Недоспиване. Недоспиването влияе на теглото от два аспекта. Ако си лягаш късно или пък не можеш да спиш, вероятно огладняваш и си правиш среднощни закуски. Това е вредно, защото късно вечер и нощем не е хубаво да се яде, затруднява се работата на сърцето. Освен това, по този начин си набавяш ненужни калории, защото ако спеше, нямаше да се чудиш какво да хапнеш.

 

Другият аспект на недоспиването е какво се случва в тялото ни, ако не си доспиваме. Нивата на хормоните се променят и е напълно възможно да се храниш, но да не се засищаш.

 

 

Стрес. Ако в последно време имаш много ангажименти, проблеми в училище или в семейството, не се учудвай, ако качиш няколко килца. Кортизолът е хормона на стреса, а именно той повишава апетита. Освен това, когато сме под силене стрес, понякога сами търсим утеха във висококалоричните храни.

 

Антидепресанти. Може да ти се струва нереално, но наистина немалко хора са на такава терапия и им се налага да пият антидепресанти. Някои подобни медикаменти имат такива странични ефекти като повишаване на апетита. Ако използваш такива лекарства и видиш, че качваш килограми, консултирай се с лекаря си.

 

Не само антидепресантите, но и други лекарства могат да са причина за повишаване на теглото. Противозачатъчните също влизат в тази категория. За съжаление, при малък процент от жените, които ползват орални контрацептиви, се наблюдава повишаване на теглото. Ако си на противозачатъчни и видиш, че наддаваш, консултирай се с лекаря си, за да ти изпише други противозачатъчни.

 

Поликистозни яйчници. Това е много разпространен хормонален проблем, най-вече сред младите момичета. Дисбалансът в хормоните е породен от завишаването на тестостерона в женското тяло. Появяват се признаци като наднормено тегло, промени в менструалния цикъл, акне и нежелано окосмяване.

 

Отказ от тютюнопушене. Не е мит, че ако спреш цигарите, ще качиш килограми. Една от причините е, че пушачите се опитват да заменят желанието за цигара с нещо за хапване. Така те се хранят повече, в сравнение с преди. Когато човек спре да пуши, се подобряват усещането за вкус. Напълно е възможно да усещаш храната си по-вкусна и да искаш да ядеш повече.

 

Не забравяй спорта. Ако искаш да отслабнеш, не прибягвай до строги диети, а заложи на спорт. Ако ти е трудно да спреш цигарите, а не искаш да надебелееш, спортът ще ти помогне много. Ще увеличиш разхода на калории и няма да качиш килограми. Освен това, когато спортуваш и водиш здравословен начин на живот, е по-лесно да се откажеш от вредния навик.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия