Опасни ли са за здравето 3D филмите ?

2014-03-23 13:01:00
Опасни ли са за здравето 3D филмите ?
Снимка: thinningtheherd.wordpress.com

Киното е едно от най-невероятните творение, които всеки един от нас обожава. Няма човек, който да не е истински щастлив, когато застане пред големия екран в тъмната зала, в компанията на свои приятели и да усети онази магия на това очарователно изкуство, която съживява светове и докосва чувствата ни.

 

 

Освен всичко това киното обаче е и доста успешен бизнес, който добре се възползва от всички предимства и изкуството и съчетавайки ги с предприемачеството успява да прибере огромни печалби. Това е една от причините, поради която в масовите кина, все по-рядко може да намерите филм, който наистина да ви спре дъха, но това е друг въпрос.

 

С оглед на факта, че киното е преди всичко бизнес и главната му цел е да си набави колкото се може по-голяма печалба, т.е. да ви накара да платите колкото се може по-високи цени за билети, се появиха модерните филми, използващи 3D технологията, която има амбицията да заяви, че прави филмите далеч по-реални и едва ли не на метри от вас.

 

Всичко това би било прекрасно, с оглед на факта, че в повечето случай всеки има избор дали да предпочете 3D или обикновеното 2D, но кината изпускат една доста важна подробност. Според последните изследвания на американски учени въпросната технология е опасна за здравето.

 

От проучването става ясно, че вредите от този тип филми наподобяват тези от дългото гледане на телевизия, но с тази разлика, че са доста по-силно изявени. Най-честите здравословни проблеми, които може да получите, а нищо чудно и да сте получили са главоболие, замаяност, мързеливо око, замъглено виждане и доста други.

 

Специалисти апелират към хората, които имат проблеми със зрението, да бъдат изключително внимателни, тъй като страничните ефекти оказват най-голямо влияние на именно на тях. Освен това в прочуването се забелязва още един доста интересен факт, който звучи доста пресилено, а именно, че гледането на 3D филми може да доведе до емоционална и умствена нестабилност. От своя страна това води до пристрастяване и неконтролируемо желание да се гледат филми от този тип.

 

А вие пристрастени ли сте към 3D филмите, или напротив смятате, че технологията пречи на изкуството и мразите тъмните оттенъци и неудобните очила, които трябва да носите?

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
*Shine*
преди 10 години

Аз не обичам да гледам 3Д, ако го има филма на обикновена прожекция, предпочитам да го гледам на нея. Да не говорим, че много малко филми си заслужават да се гледат на 3Д.Имам приятелка, която не може да гледа, нея я заболяват очите, а от там и главата. То си напряга.Това за емоционалната нестабилност ми звучи доста пресилено обаче.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия