Учени намериха нова причина за затлъстяването — расизма

2014-03-26 10:56:00
Учени намериха нова причина за затлъстяването — расизма
Снимка: Dreamstime

Расизмът е предразсъдък, основан на вярата, че съществуват човешки раси, които да имат физиологични особености и ярко изразени характеристики, които да предопределят тяхната култура и способности. Обикновено расизмът включва идеята, че една от произволно дефинираните раси е по-висша и има правото да управлява и доминира над другите.

 

 

Според друго речниково определение расизъм е вярата, че приписаната расата е основно определяща за човешките черти и способности и че произволно дефинираните расовите различия произвеждат наследимо превъзходство на едни хора над други.

 

Независимо кое определени се използва, то и двете определят еднозначно колко опасна и безсмислена е дискриминацията. Не се изисква много, за да осъзнаеш, че всеки един човек притежава еднакви способности и само и единствено той определя до каква степен ще ги развие. Расизмът е опасно оръжие, което предизвиква множество вреди.

 

Най-прясно откритата според последните изследвания е затлъстяването. То е болестно състояние, при което телесната мазнина е натрупана до такава степен, че би могла да има зловреден ефект върху здравето. Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние е свръх храненето, т.е. прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

 

Според проучване направено в Бостънския университет, хората, които са обект на расизъм доста по-често страдат от затлъстяване, за разлика от останалите жени. 80 на сто от тях признават, че имат проблеми с теглото си през последните години. 50 % от тези жени вече са в категорията затлъстели, а 15 на сто са с критичен индекс на телесните мазнини, което е опасно за здравето им.

 

Проучването е наистина мащабно, тъй като около 59 хиляди афроамериканки са се включили в него, а началото на експеримента е през далечната 1995 година. Оказва се, че степента на затлъстяване в САЩ се покачва доста сериозно през последните няколко десетилетия.

 

Доста интересно е положението с резултатите при мъжете и жените, тъй като станало ясно, че дамите, които се определят като тормозени заради различния цвят на кожата си, са с наднормено тегло, докато при мъжете така и не е могла да се установи подобна връзка.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия