Храни, които ще повдигнат настроението ви

2014-03-20 18:34:00
Храни, които ще повдигнат настроението ви
Снимка: sxc.hu

Всеки един от нас е имал от онези периоди, които ни обхваща тъга, без дори да знаем причината за това. Всеки ден ни се струва загуба на време, непрестанно се чувстваме потиснати и сякаш нищо няма значение. Това са първите признаци за депресия и е изключително важно да вземем необходимите мерки, за да не се стигне за нея. За да не ви се налага да прибягвате към медикаменти, ние ви предлагаме няколко храни, които доказано повдигат настроението и могат да се справят успешно с проблема ви. Ето ги и тях:

 

 

Авокадо

 

Този плод е едно доста добро решение, тъй като високата концентрация на калий в него понижава високото кръвно налягане, както и нивото на стресовите хормони, по този начин вие се чувствате тонизирани и всяка стресова ситуация ви се струва с една идея по-лесно решима. Той е и изключително полезен, тъй като проучване, направено сред 347 американци показало, че консумацията на авокадо води до по-голямо съдържание на витамин К, повече фибри, витамин Е, мононенаситени киселини, калций и магнезий.

 

Мляко и млечни продукти

 

Мнозина от нас едва ли осъзнават, че млякото е едно от най-полезните неща, които може да консумирате. Доказано е, че една чаша мляко преди лягане се отразява изключително ползотворно и отпускащо. Това е така, тъй като калцият намалява мускулните спазми и успокоява напрежението. Млякото намалява нивото на стресови хормони в организма, както и помага при чести смени на настроението, чувства на тревожност и раздразнителност.

 

Портокал

 

И този плод е перфектно решение за моментите, когато настроението ви се е загубило в мъгливата гора на притеснения и терзания, тъй като голямото количеството витамин C, който се съдържа в него е сякаш магически лек, изпаряващ всяка наченка на притеснение и стрес. Проучване, изразяващо се в подлагане на определена група хора на труден тест, показало, че хората, които са консумирали храни богати не витамин C се чувствали далеч по-комфортно и не са усетили никакво притеснение по време на теста, за разлика на тези, който си спестили полезният витамин.

 

Риба

 

Рибата е може би най-големия враг на лошото настроение, тъй като тя притежава най-силното оръжие срещу него — омега-3 мастните киселини. Установено е, че консумацията на храна, богата на омега-3 мастни киселини поддържа нивото кортизол и адреналин в организъм, освен това предпазва от сърдечно-съдови заболявания, което превръща рибата в един от най-логичните варианти за здравословно справяне с проблема.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия