Няколко грешки, които правиш в борбата с акнето

2014-03-21 17:24:00
Няколко грешки, които правиш в борбата с акнето
Снимка: freedigitalphotos.net

В тийнейджърските години е нормално да имаш акне. Всеки е минал през този период от живота си, а тези, които са се разминали с пъпките, са много малко.  Вероятно взимаш мерки и смяташ, че правиш всичко възможно да се отървеш от пъпките и проблемната кожа, но понякога малки грешки могат да влошат положението. Сега ще ти посочим няколко неща, които трябва да избягваш.

 

Употребяваш мръсен мобилен телефон. Замисли се, лицето ти произвежда пот и мазнини, които се наслояват по телефона ти, когато говориш. Освен това пипаш телефона си, когато си навън и си с мръсни ръце. По него има повече бактерии, отколкото подозираш. Ако не почистиш мазнината и потта от телефона си, когато го използваш отново, се получава замърсяване. Това е идеална среда за още пъпки и възпаления.

 

Продукти за коса. Ако слагаш някакви помади по косата си, това може да навреди на кожата на лицето. Как? Навярно ги слагаш твърде близо до линията, където косата свършва. Не го прави. Продуктите за коса може да са много полезни за косъма, но не и за кожата. Могат да причинят зачервявания, възпаления и замърсявания.

 

 

Отказваш се твърде скоро. Всеки иска да има красива и здрава кожа. Проблемът е, че няма как това да стане веднага и без никакво усилие. Терапията може да отнеме няколко седмици, за да повлияе на акнето. Ако един продукт не ти повлияе в рамките на 2-4 седмици, тогава можеш да го смениш. Все пак не забравяй, че до голяма степен зависи от теб. Не пропускай да измиваш лицето си сутрин и вечер и да слагаш нужните продукти върху кожата си.

 

Миеш си лицето прекалено често. И това не е правилна тактика. Някои тийнейджъри смятат, че ако постоянно се мият, така ще оправят проблема. Всъщност, точно обратното. Ако прекаляваш с измиванията, кожата изпитва недостиг на мазнини, а това я кара да произвежда все повече и повече. Това води до повече пъпки и по-неприятен вид. Измиване сутрин и вечер е напълно достатъчно.

 

Винаги използвай чиста кърпа за лице. Не използвай мръсна кърпа, когато миеш лицето си. Бактериите лесно се установяват там и после отново попадат върху кожата ти. Също така, не използвай твърде често ексфолиант. Прекалено много ексфолиране или груби частици могат да раздразнят кожата ти, защото се образуват невидими драскотини. След това те лесно се възпаляват и зачервяват. Ексфолиране веднъж седмично е напълно достатъчно.

 

Ако видиш, че нямаш подобрение, а си сменял/а вече различни продукти, най-добре се консултирай с дерматолог. Не си мисли, че няма как да се оправиш, най-вероятно всичко ще изчезне с времето, когато минат годините на пубертета. Все пак, можеш да направиш нещо за себе си и да се консултираш с дерматолог. Той ще те насочи към правилната марка козметика и ще ти направи изследвания, ако е необходимо.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия