Няколко съвета как да спреш цигарите

2014-03-16 13:31:00
Няколко съвета как да спреш цигарите
Снимка: freedigitalphotos.net

Всички знаем какви са вредите от тютюнопушенето. В тинейджърска възраст много хора пропушват и по-късно съжаляват за това. Спирането на цигарите може да бъде много трудно, но не е невъзможно. Всичко зависи от теб и от желанието, което имаш. Ако вече си решил/а, че искаш да се откажеш от вредния навик, сега ще ти дадем няколко съвета.

 

Не тръгвай с прекалено позитивна нагласа. Ако пушиш от дълго време, например няколко години, няма да ти е никак лесно да ги откажеш. 95% от хората, които са опитвали да спрат цигарите, са пропушвали отново. Това е, защото човек се пристрастява към никотина. Мозъкът е свикнал с него и когато не му го доставяш, той страда.

 

Никотинова дъвка. Липсата на никотин може да те направи раздразнителен/на, депресиран/а, може да изпитваш наистина силна липса и да искаш да си запалиш. Това е нормално, защото си пристрастен/а. Пробвай с никотинова дъвка, поне в началото, докато абстиненцията е най-силна.

 

Споделяй. В тези моменти човек има нужда от голяма подкрепа и сила за да продължи и да не се предаде. Сподели с приятелите си, със семейството си и с близките хора, които ще те подкрепят. Ако познаваш вече бивши пушачи, говори си с тях, те ще ти дават съвети и кураж, когато отново ти се прииска да запалиш. Важно е да усещаш подкрепата на близките си, за да виждаш, че има смисъл да спреш веднъж за винаги.

 

 

Стрес. Стресът е една от основните причини, която потиква хората към тютюнопушенето. Опитай се да намалиш стреса до минимум. Проблеми в училище или в семейството могат да те накарат да запалиш цигара отново. Помисли колко усилия, които си положил до сега, ще се обезсмислят, ако се върнеш към цигарите.

 

Избягвай напитки, които ще те подтикнат към пушенето. Ако това е алкохолът, избягвай да пиеш, ако е кафето – редуцирай го до минимум. Замисли се, коя е напитката, която свързваш с цигара и спри да я употребяваш за няколко седмици. Ако имаш навик да пушиш след ядене, намери нещо, с което да заместиш вредния навик. Пробвай с дъвка или бонбон.

 

Изчистване. Да спреш цигарите не означава просто да елиминираш пушенето. Трябва да промениш навиците си и да промениш начина си на живот. Изхвърли всички запалки и пепелници, които имаш. Изпери дрехите, които са се вмирисали на цигари, използвай ароматизатор, ако си пушил/а вкъщи.

 

Не се отказвай. Ако не стане от първия път, опитай отново. Дори да запалиш цигара, защото не си издържал/а, не се отказвай. Има много хора, които са успели от втория или третия път. Важно е да имаш силна воля и да вземеш решение дали наистина искаш да ги спреш. Ако е така, не се отказвай лесно. Мисли си, че всичките старания, които влагаш, ще са ти полезни и ще се чувстваш много по-добре без цигарен дим.

 

Движение. Това е една много важна част от терапията, която си прилагаш. Физическото натоварване намалява никотиновия глад. Ако много ти се допуши и не знаеш как да се справиш с това желание – движи се. Скейт, тичане в парка, упражнения вкъщи или фитнес. Всичко, което ти харесва, ще е в твоя полза. Дори разходка с кучето ще ти помогне да преодолееш кризата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия