Как да се грижим за кожата си, за да нямаме акне

2012-09-21 11:30:00
Как да се грижим за кожата си, за да нямаме акне
Снимка: sxc.hu

Акнето е възпалително кожно заболяване на мастните жлези, намиращи се в космено-мастните фоликули. Засяга кожата на лицето, горната част на гърдите и гърба.

 

Проявява се през пубертета заради повишената функция на жлезите с вътрешна секреция, което влияе и на продукцията на намиращите се в кожата – стимулират отделянето на повече себум от тях.

 

Заболяването обаче, освен от наличен хормонален дисбаланс, зависи от редица фактори като наследствена предразположеност, начин на хранене, двигателен режим, хигиена, замърсеност на околната среда, употреба на неподходяща козметика, ендокринни заболявания, прием на медикаменти, стрес... То може да е провокирано и от менструалния цикъл при жената, прием на хормонални, включително и контрацептивни таблетки, бременност.

 

 

Мнозина се сблъскат с проблема акне, който освен, че отнема самочувствието за определен период от време на засегнатите, крие сериозен риск от белези за години напред. Според данни на специалисти поне 85% от хората страдат от акне в даден етап от живота си, като през последните десетилетия възрастовите граници на заболяването сериозно се размиват и надскачат обичайния му период на изява – пубертета. Все по-често от акне се оплакват и по-възрастни, дори 35-годишни като това според експертите се дължи на качеството на консумираната храна заради добавките в нея и начините на добиването й, урбанизираната среда, използването на стероидни средства... Близо една четвърт от мъжете и половината от жените в зряла възраст днес се сблъскват с някаква форма на акне.

 

Проявата на акнето зависи от механизма основно на 4 взаимосвързани ключа, изразяващи се във:

 

Фоликуларна епидермална хиперпролиферация и хиперкератоза – заради повишено отделяне на кератин и на андрогена дехидроепиандростерон сулфат (DHEAS), излъчван от надбъбречните жлези, по кожата се образуват комедони, които са първата форма на акнеични лезии. Фоликуларната епидермална хиперпролиферацията може да бъде стимулирана и от промяната в количеството и състава на кожния себум, както и от някои особености на имунна система като активност на определени цитокини.

 

Прекомерната мастна секреция сама по себе си е фактор за появата на акне, който също е зависим от хормоналния фон и до известна степен от андрогените. Смята се, че те стимулират прекомерната мастна продукция от кожата, докато естрогените – женски полови хормони – я потискат. Но тъй като при повечето засегнати нивата им са в нормите, по-скоро се предполага наличието на заложена чувствителност при тях към андрогените, която съответно да води до акне.

 

До тук се формират причините за леките форми на кожното заболяване, което би могло да се третира успешно, придържайки се стриктно към изпитани правила.

 

По кожата ни обаче обичайно се намират микроорганизми, които образуват нейната специфична микрофлора. Част от тях са Propionibacterium acnes, които при наличието на благоприятна среда – променено pH на себума, повишена мастна секреция, вроговяване на кожата и натрупване на мъртви клетки и замърсители по нея – се размножават и стават причина за възпалителните процеси в дълбочина, засягащи космено-мастните фоликули на кожата, което води до образуването на неприятните лезии като папули, пустули, възли и кисти и различна степен на образуване на белези.

 

В повечето случаи тежката форма на акне е предотвратима (а и недопускането на проблема при склонната към него кожа въобще) при спазване на някои основни правила за грижа.

 

Останалото прочетете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DarthLord
преди 11 години

Ами никъде не видях да пише за това как да се справим с него...


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия