Шоколадът влошава кожните проблеми и води до акне

2013-05-03 13:45:00
Шоколадът влошава кожните проблеми и води до акне
Снимка: sxc.hu

Лоши новини за всички любители на шоколада – редовната консумация на какаовото изкушение може да влоши вече съществуващите кожни проблеми или пък да доведе до появата на ново акне, пише “Huffington Post”, позовавайки се на резултатите от скорошно холандско изследване.

 

 

За да стигнат до подобно заключение, специалистите провели експеримент с участието на седем здрави мъже и жени, от които били взети кръвни проби – веднъж, преди да се подложат на всекидневна консумация на шоколад, и веднъж, след като в продължение на 4 дни са приемали по 50 гр какаов десерт дневно.

 

След това изследователите изложили кръвните клетки от взетите проби на действието на два вида бактерии, отговорни за появата на акне, черни точки и други кожни проблеми – пропионибактерии и стафилококус ауреус. Именно така учените открили, че редовната консумация на шоколад понижава защитните сили на имунната система срещу причинителите на младежки пъпки и по този начин допринася за появата на неприятни възпаления на кожата.

 

Холандските специалисти все още не са сигурни, коя точно съставка на какаовото изкушение води до появата на акне. Редица предишни проучвания обаче вече са открили връзка между храните с висок гликемичен индекс, като бял хляб и захарни изделия, и кожните проблеми.

 

Едно от най-впечатляващите минали изследвания по въпроса е съпоставянето на племе, обитаващо Папуа Нова Гвинея, с американската нация. При членовете на въпросното племе, чиито хранителни навици изключват храните с висок гликемичен индекс, няма регистриран нито един случай на кожни проблеми в която и да било възраст. За сравнение – в САЩ, където пържените картофки, бургерите и захарните изделия са на почит, близо 80% от тийнейджърите страдат от акне.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
BaffaLsc
преди 11 години

Това е всеизвестен факт.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия