Здравословните ефекти от бирата [част първа]

2014-03-14 18:33:00
Здравословните ефекти от бирата [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако обичате да пиете бира от време на време, това определено не е нещо, заради което трябва да се чувствате виновни. Тази напитка всъщност има много ползи, които могат да ви накарат да се наслаждавате на всяка глътка само повече и повече. Това не значи, че трябва да се наливате с бира всяка вечер, а че трябва да я консумирате умерено и с мярка. Само тогава можете да превърнете употребата и в здравословно преживяване.

 

Здрави бъбреци. В едно проучване, направено наскоро във Финландия, е установено, че всяка бира понижава риска от развитие на камъни в бъбреците с цели 40%. Въпреки че точните мотиви за това не са известни, някои учени смятат, че това е така, защото напитката има диуретичен (отводнителен) ефект върху тялото. В допълнение към това, бира помага за предотвратяване на образуването на варовикови отлагания в бъбреците.

 

Те причиняват камъните в бъбреците.
Друго предимство е, че ако вече имате камъни в бъбреците, бирата може да ги направи по-лесни за изхвърляне от организма. Това е така, защото тя разширява пикочните пътища, което намалява болката при изхвърлянето им от тялото.

 

Бирата намалява риска от диабет. Друго интересно проучване, направено през 2011г. установи, че мъжете, които пият две бири, вместо една на ден, са намалили риска от диабет с 25%. Важно е да се отбележи, че пиенето на повече от две бири на ден не увеличава ползата. Подозира се, че алкохолът в бирата увеличава адипонектина в тялото. Това е протеин, който е подобен на хормон. Той може да работи като анти-възпалително средство в организма и да произвежда инсулин по-ефективно.

 

Бирата намалява риска от сърдечен удар. Умерените количества бира могат да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, които намаляват притока на кръв към сърцето - това установило проучване на университета в Харвард. Кръвни съсиреци могат да доведат до инсулт, така че предотвратяването им е важно за големите артерии, включително тези по врата, сърцето и мозъка. Бирата може също така да бъде в състояние да скъса кръвни съсиреци, така че артериите се поддържат чисти. Когато артериите се съхраняват чисти, рискът от сърдечен удар също намалява.

 

Бирата заздравява костите. Нивата на силиций в бирата са високи, а това може да означава по-силни кости. Едно скорошно проучване установи, че тези, които пиели по една или две от пенливата напитка на ден имат по-висока костна плътност, отколкото тези, които не го правят. И отново злоупотребяващите не само не засилват ефекта, а даже напротив - влошават го. Хората, които пиели повече от две питиета са били изложени на риск от фрактури на костите. Бирата "Pale Ale" е най-добрата за изграждане на костите, тъй като тя има най-високи нива на силиций.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия