Как да се пребориш с пролетния косопад?

2014-03-09 15:33:00
Как да се пребориш с пролетния косопад?
Снимка: freedigitalphotos.net

Сезонният косопад не е безспорно и научно доказано явление, тъй като човек не променя козинката си като животните. Но пък заради недостатъчната светлина през зимата се случва епифизата да разбалансира хормоните. Затова мрачното настроение и падналите косми са в повече, когато е студено. Едва ли някой ги брои, но за нормално се смята да са между петдесет и стотина. Дори и повече да са, това не значи, че ще оплешивеете. Космените фоликули си имат собствен жизнен цикъл и рано или късно падат, а на тяхно място се появяват нови.

 

Добър лечител е ножицата, тъй като заздравява косъма. Врагове са сешоарът, пресата, лаковете и геловете. Косата капе и при стрес и при рязко губене на килограми. За да се нахрани добре, са ѝ необходими витамини. Без витамин А фоликулите подлежат на унищожение, витамин Е стимулира кръвообращението на скалпа, витамините В и С пазят от оредяване.

 

Добре дошли в пролетното меню на гривата са хранителните добавки със селен, цинк, магнезий и калций. Здравословното хапване включва рибата,морските дарове, яйцата, пролетните зеленчуци и цитрусовите плодове. Антистресово действие има чаят от женшен, риган, жълт кантарион и маточина. Козметиката се избира внимателно. В аптеките има различни марки шампоани, борещи се с косопада. Те успокояват скалпа и подобряват кръвообращението.

 

Билковата козметика залага на смрадликата, лавандулата и копривата, с чиито отвари косата се мие през ден и се масажира скалпът. При силен косопад косата се измива пет дни със запарка от полски хвощ. Охладеният чай от лайка и мед вместо захар съживява косата. Ябълковият оцет заздравява фоликулите, като се затопля и втрива в корените. Хумата прави чудеса с гривата, тъй като регулира производството на мазнина, а скалпът поема важни минерали и хранителни вещества.

 

 

Косата обича яйчни коктейли. Рецептите за тази домашна анти-косопадна козметика са много. Към кокошите продукти при изтощена и падаща коса може да се добави бира или коняк, лимонов сок или мед. Кисело мляко с малко зехтин за половин час под найлонова шапка е друг изпитан трик. Измиването обаче трябва да е с кисела вода - лимонена или оцетена. Конякът също е много препоръчвана съставка в антикосопадните домашни съставки, тъй като загрява скалпа.

 

Но ако гривата усилено пада повече от шест седмици, прехвалените козметични продукти или бабините рецепти трудно ще я запазят. Необходима е консултация със специалист дерматолог.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия