Как най-лесно да се отървеш от акнето?

2014-03-02 13:01:00
Как най-лесно да се отървеш от акнето?
Снимка: freedigitalphotos.net

Ако се грижиш добре за кожата си, тя ще ти се отблагодари. Запомни това, дори още да не си навлязъл/ла в пубертета. Акнето е проблем на почти всеки тийнейджър, защото никой не иска пъпки, а често пъти младежите не знаят какво да правят. Нормално е да имаш акне, но това, което трябва да направиш, е да се грижиш за кожата си.

 

Вероятно някои хора ти казват, че ако си хапваш пържени картофки, шоколад или пица ще имаш акне. Всъщност, учените не са намерили връзка между тези храни и пъпките. Истината е, че промяната в хормоните причинява акнето, именно затова то се появява през пубертета.

 

Трябва да си купиш козметика, подходяща за твоята кожа. Това е първата стъпка и тя е много важна. Не купувай нещо, само защото го рекламират или твоя приятелка го има. Кожата на всеки човек е различна и няма универсален продукт за всички. Разбира се, не трябва и да прекаляваш с продуктите, които лекуват акнето, защото можеш да изсушиш кожата си прекалено много.

 

 

Ежедневна грижа. Има три лесни стъпки, които ако правиш редовно сутрин и вечер, ще поддържаш кожата си в добро състояние. Първо – мий лицето си с подходящ нежен измивен гел или пяна. Важно е да не съдържа сапун, защото той много изсушава. Втората стъпка е да третираш проблемните зони. Ще откриеш подходяща козметика, която е именно за проблемите места. Нанасяй лосион там и скоро ще видиш ефект. Третата стъпка е много важна и не бива да я пропускаш, а именно – хидратация. Трябва да нанасяш овлажняващ крем, който да не е мазен и да не съдържа алергени. Същото важи и за фон-дьо тена. Подбирай внимателно и декоративната козметика, има специални серии за младежка и проблемна кожа.

 

Дерматолог? Кога трябва да се обърнеш към лекар? Ако не виждаш никакво подобрение от козметичните продукти, а си сменил/а поне няколко марки. В такъв случай може да имаш нужда от медикаменти. Ако имаш много тежка форма на акне, също можеш да посетиш лекаря си, може да се наложи специално лечение.

 

И накрая, важно е да знаеш, че няма лекарство тип „чудо", което да те избави от акнето за една нощ. Вълшебната козметика е само в рекламите, няма как да се излекуваш от акнето изведнъж или само за седмица. Трябва постоянство и упоритост.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия