Какво ни причиняват вкусните и калорични храни, които похапваме?

2014-02-24 12:45:00
Какво ни причиняват вкусните и калорични храни, които похапваме?
Снимка: Dreamstime

В интернет има огромно разнообразие от статии, свързани със здравословното хранене и спорта. Въпреки това обаче не са много хората, които спазват съветите и водят здравословен начин на живот. На всеки му се случва да хапне нещо, което знае, че не е здравословно и е калорично, но за сметка на това е много вкусно. Няма нищо лошо човек да си угажда, стига да го прави в границите на разумното.

 

Вижте няколко съвета от специалист, които е добре да следвате, за да имате крепко здраве и тънка талия:

 

 

Закуската НЕ бива да се пропуска! Със сигурност сте чували това много пъти, но няма да ви навреди да го чуете още веднъж. Може би, този път ще вземете под внимание този съвет и ще започнете да закусвате. Препоръчително е закуската да съдържа повече белтъчини. Затова може спокойно да хапнете 1-2 варени яйца, парче сирене или кашкавал, порция цедено кисело мляко. Статистиката показва, че хората, които приемат повече белтъчини на закуска, следобед имат по-малко желание да хапнат нещо сладко и успяват да контролират апетита си. Ако сте от хората, които не могат да закусват, непосредствено след ставане, вземете закуската със себе си на училище/работа и я хапнете там. Но не като стане време за обяд, а малко след като пристигнете и се разсъните.

 

Много хора консумират редовно фрешове, защото са вкусни и защото по този начин приемат по-голямо количество плодове, отколкото могат, ако ги ядат. Точно заради това трябва да внимавате! Ако прекалявате с фрешовете, рискувате да приемете повече въглехидрати, отколкото може да усвоите. Затова е по-добре да ядете цели плодове, понеже ще хапвате по-малко и захарите ще се усвоят по-плавно.

 

Ако редовно използвате маргарин, хубаво е да го замените с краве масло, защото изкуствените мазнини са сред факторите за развитие на много съвременни заболявания.

 

Доста са мъжете и жените, които обичат да хапват сладки изкушения следобед, но е хубаво да не се прекалява. Хората, които закусват обилно рано сутрин, имат по-малко желание за сладки изкушения следобед. Ако все пак ви се хапва нещо и това ви изнервя, задоволете апетита си с шепа ядки, няколко парчета шоколад /по възможност натурален/, цедено кисело мляко или плод.

 

Снимка: Dreamstime

 

Добре е да се научите да се храните редовно и по малко. Със сигурност трябва да ядете поне 3 пъти на ден – закуска, обяд и вечеря, но ще е по-добре за вас, ако хапвате 5 пъти дневно. Сигурно ви се струва доста често, но не е така. Разбира се, не бива всичките пъти хапването ви да е обилно. Специалистите съветват закуската да е най-обилна и калорична и с всяко следващо ядене порциите и калориите да намаляват.

 

Също така е добре да се научите да не вечеряте по-късно от 18-19 часа. Ако нямате този навик, може да ви е трудно в началото, но с времето ще свикнете. Хубаво е да минат поне няколко часа след последното ви ядене и преди да заспите. На организма му е доста трудно да преработва храната късно вечер и в повечето случаи складира мазнини, които се натрупват под формата на излишни килограми. Затова, ако не искате излишни здравословни проблеми и мазнини, хапвайте рано и не прекалявайте с порциите!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия