Кое е идеалното тегло за теб?

2014-02-11 18:30:00
Кое е идеалното тегло за теб?
Снимка: freedigitalphotos.net

Истина е, че никой не иска да има наднормено тегло, не само, защото е възприето като грозно, а и защото всички сме чували последиците за здравето от излишните килограми. Учени направили изследване в Южна Каролина и в Швеция. Според специалистите, сред пълните хора се срещат и много здрави, които не страдат от нарушения в обмяната на веществата, диабет или проблеми със ставите.

 

Истината е, че внезапното отслабване може да е симптом на много различни проблеми в организма. Рязката загуба на тегло, съчетана и със слабост, може да е признак и на СПИН, тежка депресия или невроза.

 

Рязкото качване на килограми също е вредно, затлъстяването често се свързва с различни сериозни заболявания, при жените това може да бъде хормонален дисбаланс или проблем с яйчниците. Ако за около месец си променил/а теглото си с 10% нагоре или надолу, най-добре се консултирай с лекар.

 

 

А къде е границата между здравословното и вредното?


На пръв поглед телесните мазнини са излишно тегло, което може да послужи като запас. Всъщност мазнините имат повече функции. Подкожната мазнина защитава от поражения и травми вътрешните органи. В студеното време телесните мазнини помагат на организма да съхрани топлината.

 

При жените в мастната тъкан се изработват хормоните – естроген, например. Затова при продължително гладуване или строга диета, менструацията спира, бюстът намалява значително. Прекалено слабите жени, които нямат достатъчно количество запас от мазнини зачеват по-трудно и имат по-тежка бременност.

 

Ако килограмите са излишни, това ще навреди на организма. Много хора изчисляват нормалното тегло за техния ръст чрез Индекса на телесната маса. Той се изчислява като се вземат под внимание височината и килограмите на човека като теглото в килограми се разделя на височината на квадрат в метри.

 

Според този индекс нормалната стойност е 18,5 – 25, тогава човек няма здравословни проблеми с теглото. При индекс 25-30 става въпрос за първи стадии на затлъстяване, при 30-35 за втори, а при 35-40 за трети. Проблемите със здравето започват от втория стадии.

 

Изчислено е, че хората, които имат индекс над 30, живеят с 9 години по-малко от тези, които имат нормално тегло. При прекалено пълните хора се деформират гръбначният стълб, коленните стави, костите на таза. При жените с наднормено тегло може да настъпи амернорея (липса на менструация).

 

Не забравяй, че важното е да си здрав и истината е в баланса. Не е хубаво нито да си много слаб/а, нито много дебел/а, защото и двете крайности не са здравословни.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия