Как да избереш подходящия балсам за коса?

2014-02-16 12:01:00
Как да избереш подходящия балсам за коса?
Снимка: freedigitalphotos.net

Навярно не би прала кашмирен пуловер по същия начин, по който и памучна тениска? Ако го направиш, резултатът няма да ти хареса. Същото е и с косата, не можеш да третираш къдрава и бухнала коса по същия начин, по който и права и тънка.

 

Косата изисква специална грижа, затова трябва да подбереш подходящ балсам за нея. Сега ще ти дадем няколко съвета как по-лесно да се ориентираш.

 

Балсамът, който използваш не съвпада със съвета на фризьора ти. Професионалният фризьор може да ти помогне много при избора на продукти за коса, които са подходящи точно за теб. Не се колебай да послушаш това, което ти казва. Все пак твоят фризьор знае как третираш косата си и кое ще е най-добре за теб.

 

 

Боядисваш си косата, но не използваш козметика, която съхранява цвета. Ако не използваш шампоан и балсам за боядисана коса, тогава можеш да си отговориш на въпроса защо боята ти пада толкова лесно. Ако използваш правилния балсам, той ще съхрани цвета ти. За да разбереш дали действа, ползвай го поне две седмици. Балсамът за боядисана коса има свойствата да защитава цвета от избеляване и от отмиване.

 

Използваш балсам за обем на къдрава коса или заглаждащ балсам на права. Ако имаш коса с голям обем, тогава се нуждаеш от балсам, който ще заглади косата ти и ще я хидратира. Трябва да обуздаеш къдриците на голямата си коса. Ако пък имаш права коса, се нуждаеш от лек балсам, който няма да я прави мазна или да изглежда залепнала за главата ти.

 

Ако имаш суха коса, а използваш подсилващ балсам. Допълнително подсилване няма да хидратира косата ти. Сухата, увредена коса, има нужда от богат, овлажняващ шампоан и поне един път седмично по-дълбока хидратация, например с маска.

 

Купуваш най-скъпия балсам. Няма лошо в това да не искаш да си купиш най-евтиния балсам, но не е нужно да взимаш най-скъпия, който намериш в магазина. Пет пъти по-скъп балсам, няма да направи косата ти пет пъти по-красива. Въпросът не е да е скъп, а да е правилно подбран според типа коса, който притежаваш.

 

Има няколко златни правила, които трябва да знаеш. Първо, че шампоанът се слага в корените, а балсамът само по краищата, така косата ти няма да се заплита. Ако косата ти е гъста и обемна, използвай рядък гребен, за да не се накъсва косата ти, когато я решиш. Ако си къдрава, не разресвай до край, а само в корените, така къдриците ти ще стоят оформени и красиви.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия