Състоянието на косата е израз на здравословното състояние на човек

2014-02-24 17:33:00
Състоянието на косата е израз на здравословното състояние на човек
Снимка: freedigitalphotos.net

Слабата коса означава ли лошо здраве? Косата ти, може би, се опитва да ти каже нещо за здравето ти? Някои условия и лекарства могат да повлияят на тялото, съответно и на косата ти. В други случаи трябва да се погрижиш за скалпа си. Сега ще ти разкажем повече за косата и здравето.

 

Пърхот? Може би не знаеш, но пърхотът не е заразен. Ами как тогава го хващаш? Лекарите не са съвсем сигурни, но според една теория може да се причинява от гъбичка. Друга вероятност е мазна кожа, стрес, студ, екзема или псориазис.

 

Как да се отървеш от пърхота? Като за начало можеш да пробваш с шампоан против пърхот, който премахва досадните бели снежинки. Използвай шампоана всеки ден и го оставяй да действа поне пет минути, после изплакни добре с вода. Може да се наложи да смениш няколко такива шампоана, за да разбереш кой е подходящият за теб. Ако и това не помогне, обърни се към дерматолог, навярно ще ти предпише медицинска козметика.

 

Косопад? Няма точна мярка, но се смята, че падането на 100 косъма на ден е нормално. Разбира се, няма как да знаеш колко коса губиш на ден, но ако започне да ти пада по-осезаемо, ще забележиш. Това не винаги е притеснително, не значи, че оплешивяваш. Около 90% от твоите около 100 хиляди космени фоликули произвеждат косми непрекъснато.

 

 

Защо мъжете оплешивяват? Гените са причината за 90% от косопада при мъжете. Оказва се, че гените по майчина линия могат да са водещи, когато става дума за косопад. Затова виж дядо ти по майчина линия дали е плешив, защото е много вероятно да си приличате именно по косата. При мъжете оплешивяването започва като косата постепенно оредява и после остава само отстрани. За съжаление, на все по-млади хора се случва да оплешивяват, дори преди 30.

 

Косопадът при жените стои по по-различен начин. Ако при мъжете са отговорни гените, то при жените не е така. При тях най-често се случва косата да пада в зоната над челото. Жените рядко оплешивяват, при тях причините могат да са по-различни. Прекомерното третиране на косата с химикали и топлинна обработка може да увреди косата до толкова, че да я накара да пада.

 

Стресът е друга причина, поради която може една жена да загуби косата си. Хормоналните проблеми са вероятно най-страшната причина, поради която може да ти пада косата. Ако видиш, че косата ти оредява или имаш цели места без коса, веднага отиди на лекар, той ще ти направи изследвания.

 

Строга диета може да увреди косата ти. Ако не приемаш достатъчно белтъчини, това може да е причината косата ти да изглежда зле. Ако искаш да имаш здрава и красива коса, хапвай яйца, месо, орехи, сьомга, спанак, моркови. Това са храни, богати на полезни мазнини омега-3 и витамини и минерали, които са много важни за здравата коса.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия