Как да преодолееш предменструалния синдром?

2014-02-21 20:29:00
Как да преодолееш предменструалния синдром?
Снимка: freedigitalphotos.net

Средно 450 е броят на менструациите, които една жена има в живота си. Ако сметнем по 4-5 дни предменструален синдром (който, според гинеколозите, при 25% от пациентките е в тежка форма), излиза, че прекарваме общо над 6 години от живота си в болки и дискомфорт. За да ви помогнем да се справяте по-лесно с този ежемесечен период, потърсихме отговори от специалиста.

 

Защо някои жени нямат никакви оплаквания преди месечния си цикъл, а други страдат в тежка форма? Причината за проява на предменструалния синдром (ПМС) се крие в дисбаланса на два важни хормона - естро-гена и прогестерона. Защо обаче при някои жени нивата им не се нарушават, а при други излизат извън нормата, учените успяха да обяснят за първи път в края на 2007 година, като откриха генетична зависимост между ПМС и най- тежката му форма, наречена предменетруална дисфория.

 

Оказва се, че жени, които имат сериозни оплаквания преди месечния си цикъл, показват големи разлики в съотношенията на двата хормона и отклонения в сравнение с нормалните нива на естроген в организма им. Освен това е установено и намалено производство на допамин - биохимично вещество, което влияе на настроението. При жените, които не страдат от ПМС няма подобни промени преди цикъла.

 

 

Може ли да се прилага фитотерапия при ПМС? Да, има целебни растения, които въздействат на женския организъм и помагат при хормонален дисбаланс. Те облекчават предменструалните и менструалните болки, предотвратяват резките промени в настроението, напрежението и нервността. Сред тях са: гинко; етерично масло от салвия .

 

Хормонален дисбаланс? Биохимичният анализ на кръвта е достатъчен, за да се определи хормоналният статус на организма. Важни показатели са нивата на естрогена, прогестерона, пролактина и някои други хормони. Изследването трябва да се проведе на 5-7-ия ден от менструалния цикъл. Ако се установи прекалено висока секреция на естроген, се очаква да се прояви ПМС. Увеличеното му производство причинява задържане на течностите в организма, което създава дискомфорт в долната част на корема, натежали глезени.

 

Вярно ли е, че вегетарианките прекарват леко периода преди цикъла? Намаляването на мазнините в дневното меню с 20 до 40 процента и приемът на растителна храна помага за облекчаване на болките, повишаване на концентрацията, изостряне на вниманието, отшумяване на честата смяна на настроението и намаляване подуването на стомаха преди менструацията. Неприятните симптоми на ПМС не изчезват напълно, но продължителността им се съкращава до 1 ден, уточняват учените.

 

Лекарите обясняват добрите резултати с факта, че вегетарианската диета смекчава резките колебания в хормоналните нива в организма Ако решите да опитате смяна на хранителния си режим, е добре да се консултирате с лекар дали това е подходящо и вас.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия