Какво да НЕ правите по време на цикъл, за да не си навредите

2013-02-07 10:31:00
Какво да НЕ правите по време на цикъл, за да не си навредите
Снимка: Dreamstime

При всяко момиче менструацията протича по индивидуален начин. Някои девойки имат по-къс цикъл, други по-дълъг, трети по-обилен, при четвърти е придружен с болки и т.н. Но колкото и да ни е неприятен, хубаво е да ни посещава всеки месец, освен в случаите, когато чакаме бебе. По време на цикъл най-важното не е да пием болкоуспокояващи и да си сложим тампон, за да може да се чувстваме максимално комфортно, по-важно е да се грижим за здравето си.

 

Вижте какво трябва да правите и какво да избягвате, когато сте неразположени:

 

Няма спор, че тампоните са изключително удобни, но специалистите препоръчват да избягвате тяхната употреба. При поставянето им във влагалището те задържат там менструалната кръв, а това може да ви създаде здравословни проблеми. Задържаната от тампона кръв може да се върне обратно към матката, от там през маточните тръби и може да стигне до корема и да предизвика инфекция или начало на ендометриоза, известна още като „шоколадови кисти“ /тъкани от вътрешната страна на матката се разполагат извън нея, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, дори безплодие/.

 

 

На всяка опаковка на тампони е споменат Синдромът на токсичния шок. Това е тежко усложнение от действието на токсините. Най-често се получава, когато един тампон седи прекалено дълго време във влагалището. Затова нощно време използвайте дамски превръзки!

 

Както вече споменахме, при някои момичета цикълът е болезнен. Най-често това е наследствено, затова разпитай майка си как се е чувствала преди, когато е била неразположена. Често, след като една жена роди, болките отшумяват. Понякога болезнената менструация се дължи вследствие на гинекологични заболявания. Ако болката ти се струва по-силна от обикновено, посети гинеколога си, след като ти свърши.

 

Няколко дни преди да ти дойде и по време на цикъла ти е хубаво да промениш хранителния си режим. Наблегни на консумацията на витаминозни храни, които съдържат желязо. Концентрираните алкохолни напитки са забранени – те отпускат матката и по този начин увеличават кървенето. Също така не бива да правите секс – на някои хора може да им звучи интригуващо секс по време на цикъл, но това е много опасно! Когато пенисът проникне във влагалището той действа като „бутало“ и менструалната кръв може да бъде избутана към матката, маточните тръби и корема.

 

По време на цикъл не е забранено да се спортува, но е хубаво първите 1-2 дни да се избягва тежкият физически труд. Правете леки упражнения, но не се претоварвайте.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия