Подсладените със захар напитки повишават риска от диабет

2013-04-29 11:06:00
Подсладените със захар напитки повишават риска от диабет
Снимка: sxc.hu

Изпиването само на една подсладена със захар безалкохолна напитка на ден води до повишаване на риска от развитието на диабет от втори тип с цели 22%, сочат резултатите от скорошно британско проучване, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от лондонския “Imperial College” сравнили данните за 12 403-ма души, страдащи от диабет от втори тип, и 16 154-ма напълно здрави хора. Под внимание били взети и фактори като тегло, тютюнопушене и начин на живот.

 

Анализирайки внимателно събраната информация, учените установили, че консумацията на една подсладена със захар напитка на ден (около 336 мл) повишава риска от развитието на диабет с цели 22%, а на две – съответно с 44%. Подобен ефект обаче не бил установен за приема на напитки, съдържащи изкуствени подсладители.

 

От диабет от втори тип страдат най-вече хора с наднормено тегло и затлъстяване. Въпреки че болестта обикновено се развива след 40-45-годишна възраст, напоследък все по-често тя се появява и при млади хора.

 

Основните фактори за развитието на диабет от втори тип са свързани с навиците на хранене и начина на живот. Прекаляването с консумацията на храни с висок гликемичен индекс, липсата на физическа активност, наследствения фактор и излишните килограми са сред най-честите причини за поява на заболяването.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия