Здравословното хранене като начин на живот [част първа]

2014-02-07 17:41:00
Здравословното хранене като начин на живот [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Експертите са единодушни, че здравословното хранене не означава стриктни диети, стремеж към нереалистично слаба фигура и лишаване от любимите храни. Неговата цел е човек да се чувства добре, да има повече енергия, да стабилизира настроението си и да бъде колкото е възможно по-здрав. Всичко това може да постигнете, като научите няколко основни хранителни принципа и ги използвате по най-подходящия за вас начин. Ето как да си изградите здравословна диета и да се придържате към нея.

 

Предпоставките към успеха. Забравете мисълта, че можете да преминете към здравословен начин на хранене от днес за утре. Промяната трябва да стане постепенно, защото в противен случай няма да е дълготрайна. Започнете с малки стъпки - например добавянето на салата към менюто ви веднъж дневно или смяната на олиото със зехтин при овкусяването й. Когато тези неща ви станат навик, започнете да добавяте други здравословни „елементи" към диетата си.

 

Вместо непрекъснато да се притеснявате колко точно калории сте погълнали, възприемайте храната си от гледна точка на цвета, разнообразието и свежестта й. Яжте това, което обичате, но добавяйте към него пресни съставки. Постепенно храната ви ще стане по-питателна и здравословна.

 

 

Ключът е в умереността. Опитайте се да не възприемате определени храни като забранени. Ако го правите, съвсем естествено ще е да ги искате повече и в последствие ще се чувствате зле, ако се поддадете на изкушението. Не се стремете да откажете мазното, соленото, сладкото и другите нездравословни храни отведнъж, а намалете количеството им в диетата си и не ги яжте толкова често. Опитайте се да ядете по-малки порции - независимо дали вкъщи или на ресторант. Ако не се почувствате заситени в края на храненето, изяжте някакъв плод.

 

Не само какво ядете, но и как. Хранете се в компания колкото е възможно по-често, тъй като от това има много социални и емоционални ползи. Яденето пред телевизора или компютъра обикновено води по преяждане. Дъвчете храната бавно, наслаждавайки се на всяка хапка. Спрете да се храните, преди да сте се почувствали заситени - необходими са няколко минути, докато мозъкът „съобщи" на тялото, че е поело достатъчно храна. Не пропускайте закуската, през деня яжте по-малко и на често и избягвайте да вечеряте много късно.

 

Плодовете и зеленчуците са задължителни. Те са в основата на здравословната диета. Освен че са с ниско съдържание на калории, плодовете и зеленчуците са богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри - съставки, които помагат в предотвратяването на много видове рак и други болести. Старайте се да ядете разнообразни плодове и зеленчуци всеки ден - колкото по-ярки са на цвят, толкова по-добре.

 

Втората част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
JoLLiE92
преди 10 години

Статията е добра, но не бива да ядем плодовете като десерт - трябва да има 2 часа разстояние между прием на плодове и друга храна.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия