Вижте най-разпространените митове, свързани със здравословното хранене

2013-05-07 11:45:00
Вижте най-разпространените митове, свързани със здравословното хранене
Снимка: Dreamstime

Повечето хора не водят здравословен начин на живот – хранят се с каквото им попадне пред очите и почти не спортуват. Има обаче хора, които имат желание да се хранят правилно, но не успяват, защото слушат съвети, които в последствие се оказват неверни.

 

Вижте кои са най-разпространените заблуди, свързани със здравословното хранене:

 

Шоколадът е вреден

 

 

Истината е, че в него се съдържат фравоноиди, които подобряват циркулацията на кръвта и водят до освобождаване на ендорфини, които пък подобряват настроението ни и ни правят по-весели. Също така в какаото има стеаринова киселина, която повишава нивата на добрия холестерол в кръвта. За да не си създадете излишни здравословни проблеми, наблегнете на консумацията на натурален шоколад и си избирайте такъв, който има повече какао в себе си. Избягвайте млечния, защото в него има огромно количество захар.

 

Жълтъците водят до повишаване на холестерола

 

След редица проучвания специалистите установили, че няма връзка между консумацията на яйца и развитието на сърдечно-съдови проблеми. Затова не се притеснявайте да си хапвате яйца, особено сега след Великден. Ако искате да се отървете от излишните килограми, яжте яйца за закуска. По този начин ще приемате по-малко калории през останалата част от деня.

 

В портокалите има най-голямо количество витамин С

 

Този витамин е изключително важен за функциите на организма. Витамин С подпомага дейността на имунната система, влияе благоприятно на кожата, като помага за образуването на колаген, подобрява настроението и действа добре на метаболизма. За съжаление, човешкият организъм не може да произвежда и да трупа запаси от този витамин и затова човек трябва да си го набавя с храната. Според повечето хора най-много витамин С има в портокалите, но това не е вярно.

 

 

Снимка: sxc.hu

 

В един средно голям плод има около 70 калории и 70 микрограма витамин С. За да си набавите нужното количество от този витамин, наблегнете на консумацията на ягоди, броколи, папая и брюкселско зеле.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
DaNGeRousLy
преди 11 години

Самото здравословно хранене е мит :Д


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия