Кои храни допринасят за по-добър сън?

2014-02-04 20:31:00
Кои храни допринасят за по-добър сън?
Снимка: freedigitalphotos.net

Много е важно да имаш здрав сън, особено в годините на пубертета. Сега, когато се развиваш най-бурно и с най-силни темпове, трябва да се храниш здравословно и да спиш достатъчно. Не бива да пренебрегваш съня, той е важен за организма.

 

Учените са установили, че за съня отговаря специален хормон, наречен мелатонин. Той има сънотворно и антиоксидантно действие, дори укрепва имунната система. Нивото на мелатонин в организма може да се повиши с помощта на някои храни. Ако имаш проблеми със съня, трудно заспиваш или се будиш нощем, тогава ще ти препоръчаме няколко храни, които ще ти се отразят добре.

 

Банани. Те стимулират производството на мелатонин и серотонин (хормонът на щастието, който също е важен за качествения сън), защото съдържат калий и магнезий. Бананите помагат за оправяне на настроението и отпускането на мускулите.

 

Мляко. За много хора топлото мляко с мед е идеален начин за приспиване. Освен това млякото въздейства на психиката, защото ни връща в детството, когато сме били обградени от спокойствие и уют.

 

 

Вишни и череши. Тези плодове са източник на мелатонин и контролират вътрешния часовник на човека, уравновесяват съня. Учените препоръчват преди лягане да хапнем шепа вишни или череши. Ако си на дълъг път и искаш да поспиш, не забравяй да си вземеш някой от тези плодове.

 

Пуешко месо, бадеми и кедрови ядки. Тези продукти съдържат огромни количества триптофан. Ако преди лягане изядеш сандвич с пуешко месо и пълнозърнест хляб, тогава здравият сън ти е гарантиран. Малко мед може да блокира орексина, който отговаря за бодърстването и ни пречи да заспим. Не прекалявай с количеството, защото ако хапнеш повече може да те ободри.

 

Чай от лайка. Лайката е една от най-успокояващите напитки. Тя има лек сънотворен ефект и може да служи като средство за релакс, както за тялото, така и за душата.

 

Печени картофи. Неголямо количество печени картофи няма да претовари сотмаха преди сън, а ще неутрализира киселините, които пречат на изработването на триптофан в организма. Можеш да смачкаш картофите с малко топло мляко.

 

Избягвай храни като шоколад, кетчуп и не прекалявай с алкохола. Шоколадът ободрява и дава енергия, затова го избягвай вечер, преди лягане. Кетчупът, както всяка пикантна храна се смила трудно и предизвиква разстройства в съня. Две чаши хубаво вино могат да те отпуснат, но ако прекалиш няма да спиш качествено и спокойно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия