Смущенията в стомаха се пораждат от нерви

2014-02-02 19:50:00
Смущенията в стомаха се пораждат от нерви
Снимка: freedigitalphotos.net

Общото укрепване на имунната система е важен фактор и при терапията на нервния стомах, защото точно неврозите и психичните заболявания са свързани с изтощаване на организма като цяло. Човек често пъти престава да се храни, не спи достатъчно, така че всички тези проблеми в края на краищата довеждат до нарушаване на имунната система. Има много добри препарати с комплексно действие на билкова основа, които са подходящи и се препоръчват именно за укрепване на имунитета.

 

Понятието заболяване на нервна почва, нервен стомах, сърдечна невроза е повече с битова употреба, макар че нервната система е свързана с функциите на всички органи. И когато има стресова ситуация, някакво психично напрежение, то действа като пусков механизъм и се нарушава регулацията във функциите на даден орган. Оттук действително може да се каже,че по-голямата част от заболяванията са на „нервна почва”, както обикновено казват хората.

 

Стомашно-чревният тракт е една от първите жертви на нервното напрежение. Дори има язва, която се явява на стресова основа. Поначало заболявания от типа на неврозите, като нервен стомах и сърдечна невроза, са свързани с оплаквания, предизвикани от напрежение или стрес. Това е провокиращият момент. Когато става въпрос за стомашно-чревния тракт, може да се получи болка, гадене, повръщане, да се наруши процесът на дефекация, може да се стигне и до разстройство и това да бъде действително предизвикано от нервно напрежение. Но постепенно с натрупването на такива повтарящи се ситуации се стига до по-сериозно нарушение на функцията.

 

 

При нервния стомах на практика няма някакви сериозни анатомични промени. По-скоро е нарушена функцията и в даден момент се явяват симптомите почти непосредствено след стрес. Как да се реагира в такива случаи? Тъкмо тук е мястото на природната медицина. Разликата между билковите препарати и билковите чайове е тази, че в препарата са концентрирани точно тези съставки,които са насочени към даден симптом. Примерно да има спазмолитичен ефект, да действа газогонно, да промени дефекацията, да се подобри храносмилането. Но обикновено оплакванията са свързани с болка,гадене, повръщане, киселини и оригване, подуване на корема, къркане на червата и след това вече идват нарушенията в изхождането по голяма нужда.

 

Обикновено се започва с фитотерапия и се прави комбинация от билки, като съобразно симптомите и тяхната изява се увеличават дозата на дадена билка, която има повече болкоуспокояващ ефект, и обратно ако е по-изразено възпалението, в по-голяма доза се включва билката с противовъзпалително действие. Ако преобладава подуването на корема, къркането на червата, газовете, се добавя билката, която има газогонно действие. Ако ефектът не е толкова изразен от чайовете, се преминава на препарат, защото той е концентриран, макар че се използва същата билка. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия