Кои са най-засищащите храни по време на диета?

2014-01-21 14:20:00
Кои са най-засищащите храни по време на диета?
Снимка: Dreamstime

Когато човек е на диета, той често е гладен и съответно изнервен. Затова е хубаво да разберете кои са храните, които са подходящи за консумация по време на диети и които водят до засищане. Когато сте на определен хранителен режим е важно както да не приемате голямо количество калории, така и да се храните здравословно и с храни, които ви засищат и съответно ви спестяват доста нерви. Знаете, че гладните хора никога не се спокойни. Какво да хапвате по време на диета, за да не се държите като буреносен облак:

 

 

Бобови растения – ако обичате супи, правете си бобови. В тях има фибри и добри въглехидрати, които забавят освобождаването на захар в кръвта. Когато фибрите и водата попаднат в стомаха, те изпращат на мозъка сигнали, че вече сте сити. Така се наяждате, поемайки малко количество калории.

 

Пуканки – според повечето хора те са доста калорични, но това не е съвсем така. Те са леки и съдържат доста въздух. В една средно голяма купа пуканки има около 90 калории, стига да не сте прекалили със солта и мазнината. Те издуват стомаха и по този начин лъжат мозъка ви, че сте сити. Разбира се, трябва да избягвате употребата на карамелизирани, шоколадови и всякакви подобни пуканки, защото те наистина съдържат доста калории.

 

Яйца – научете се да хапвате яйца за закуска и по този начин ще поемате по 330 калории по-малко през останалата част от деня. Яйцата са една от най-пълноценните протеинови храни. Те съдържат в себе си всички девет аминокиселини, които тялото не може само да произведе. След като човек хапне яйца, аминокиселините освобождават хормони, които изпращат сигнали на мозъка, че вече сте се нахранили.

 

Смокини – има хора, които не могат да си представят живота без сладко. Ако сте от тях, не се лишавайте, защото това определено ще ви изнерви. Но вместо да хапвате шоколадови изкушения, задоволявайте нуждата си за нещо сладко със смокини. В тях се съдържат фибри и за разлика от сладкишите забавят освобождаването на захар в кръвта.

 

Картофи – повечето хора смятат, че картофите не са подходяща храна по време на диета, защото съдържат голямо количество въглехидрати в себе си. Истината е, че картофите са най-засищащите храни, като изпреварват дори пълнозърнестия хляб и кафявия ориз. Консумирайте ги печени или варени, но в никакъв случай пържени!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия