Млякото - извор на красота

2014-01-16 20:30:00
Млякото - извор на красота
Снимка: freedigitalphotos.net

Млякото е лек, тъй като помага за заздравяването на кости и зъби, полезно е за стомаха и червата, понижава лошия холестерол и чисти отровите в тялото. Но то е и невероятен разкрасител. Много козметични салони и СПА центрове предлагат терапии и процедури с йогурт за релакс и красота. Известни козметични марки също залагат на вълшебната кисела съставка в кремове,маски и шампоани.

 

Киселото мляко подхранва кожата, хидратира, свива порите и освежава тена. Специални терапии с йогуртов скраб, маски и мазила подмладяват и гладят бръчките. Цената в козметичнитестудиа е около 30 лв, но обикновено зависи и от другите съставки и различните техники. Бацилус булгарикус попада в много маски, които могат да се правят вкъщи.

 

Млечната киселина е отличен ексфолиант. Достатъчно е да се смеси с малко мед или краставица, за да засияе лицето. За чувствителната кожа са необходими млечни 20минутни процедури веднъж седмично. Порите се стягат, ако към млякото се добави овесено брашно. Йогуртът има антибактериални и противогъбични свойства. Необходимо е да се добави лимонов сок, магданоз или зехтин, за да се почисти, тонизира и избели кожата на лицето.

 

 

Киселото мляко подмладява и най-големите издайници на възрастта - ръцете. С йогурт, към който се добавят различни масла, се мажат също шията, деколтето и гърбът. Но ако при киселеещото подмладяване се получи дразнене или сърбеж, мястото трябва веднага да се измие с хладка вода. Киселото мляко разкрасява и гривата, тъй като подпомага регенерирането на киселинния баланс на кожата на главата.

 

Прави косата еластична, здрава, лесна за разресване. Придава обем на всяка прическа. В козметичните салони предлагат подхранване с йогурт маска и измиване със специални шампоани, а процедурите са между 10 и 30 лева. Но отново може да се прави и у дома. Косата става красива, блестяща и копринена, ако се масажира скалпът и се постои 20 минути с увита кърпа. За заздравяване на косъма се добавят жълтък и рициново масло, като се престоява поне час и половина.

 

Много сухата коса получава блясък, ако към киселото мляко се добави зехтин и коприва. За мазната пък са необходими лимонов сок и белтък. Киселото мляко е всепризнат унищожител и на пърхот, ако веднъж седмично скалпът се масажира с него. Най-подходящото кисело мляко за козметични процедури вкъщи е домашното, тъй като е заквасено от пълномаслено и необработено прясно мляко и са запазени всичките му лечебни свойства, но по-трудно се намира. Ако ще се купува от магазина, най-добре е да се гледа за по-висока масленост.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Stan4o123
преди 10 години

Това са колосални простотии,изключително малко са хората,които могат да разграждат лактозата в млякото,което го прави неподходящо за консумация от възрастни индивиди.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия