Защо ни мързи и как да се справим с мързела?

2013-12-04 19:30:00
Защо ни мързи и как да се справим с мързела?
Снимка: sxc.hu

Един от най-големите проблеми днес е мързелът. Той обхваща множество възрастови категории, затова може да намерите ученик изпитващ също толкова голямо нежелание да си напише домашните, както работник — да свърши своите задължения. Мързелът е част от ежедневието ни и най-честно ни прави по-малко продуктивни и щастливи. Това е така, защото се чувстваме не достатъчно добри да се справим с поставената ни задача, а факта, че нямаме никакво желание да я погледнем дори, утежнява с пъти ситуацията.

 

За мнозина пък мързелът е един от ключовите фактори за измислянето на ефективни и по-малко нуждаещи се от усилия начини за справяне с определен проблем. Каквато и да е влиянието на мързела, то причините му за появата са строго определени и има няколко трика, чрез които да се справите с тях. Ето ги и тях:

 

 

Физическа умора

 

Първата причина, поради която ставаме мързеливи е физическата умора. Тежкият труд, нездравословното хранене и още ред други причини могат да изразходят голяма част от енергията ни и да ни направят лениви. Мързелът, дължащ се на физическата умора е най-лесно преодолим, тъй като, за да се справим с него трябва единствено да си починем, да спим необходимото количество часове и да приемаме ползотворна и здравословна за тялото храна.

 

Умствена умора

 

Може да ни мързи и вследствие на умствена умора. Тук вече ситуацията става доста по-сложна и наспиването и добрата храна са до голяма степен безсилни с мързела. Това е така, тъй като времето за възстановяване е далеч по-дълго и ни се налага да отделим поне няколко дни за пълни отърсване от всичко, с което ни обременява. Поради тази причина учениците и хората, които се занимават с умствен труд имат поне 2 дни в седмицата, в които да си починат и отърсят от ежедневните занимания, за да могат да се заредят с необходимите им сили, че да не ги достига мързелът.

 

Психическа умора

 

Друга, често срещна причина за появата на мързел е психическата умора. Когато имате някакви вътрешни проблеми или пък просто дълго време сте подлагани на умствена и физическа умора, може да достигнете и до психическата умора, която лесно може да ви донесе мързел, бавно домъкващ ви депресия. Поради тази причина се нуждаете от взимане на спешни мерки, изразяващи се в периодични физически упражнения, съчетани с последваща релаксация и нови преживявания — пътувания, филми, хобита, почивка от умствено натоварване.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SpiritInBlack
преди 10 години

Аз съм неизлечимо болен


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия