Кои хора се татуират най-често и каква татуировка да си избереш? [част първа]

2013-12-03 10:45:00
Кои хора се татуират най-често и каква татуировка да си избереш? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Откакто известните във всички области личности започнаха с гордост и открито да показват татуировките си, все повече хора се решават да украсят тялото си по този начин.

 

Между другото, татуирането не е от вчера и въпреки че никога не е било така популярно, невинаги е било свързвано само с маргиналните личности. То съществува от хиляди години (оказва се, че и някои мумии са били татуирани) и представлява една от най-древните форми на изкуството, а значението на татуировките варира в зависимост от културата. В някои общества те обозначават статуса или принадлежността към племето.

 

Могат да символизират трудния преход в зряла възраст или опитността, благодарение на която притежателят им е постигнал определен успех. През XIX век дискретните татуировки с фамилния герб или символ, които сочат принадлежността на аристократа, са били популярни сред членовете на висшето общество. Същевременно в обикновения, нормалния свят жените с татуировки се асоциирали с проститутките.

 

 

През XX век татуировката се превръща в символ на бунтарството. Тя е можело да бъде видяна по телата на представителите на работническата класа и е била символ за доминацията на мъжете. И всичко това до 80- те години, когато представителките на нежния пол решават да поемат контрола над своите тела, а един от начините за това бил да се разкрасяват с татуировки.

 

Двайсет години по-късно татуировките навлизат в ежедневието, а според статистиките на салоните за татуси дамите по-често обсипват телата си с рисунки в сравнение с кавалерите. Една от най-известните причини, поради които хората се решават да се поразкрасят, е тази, че ако е майсторски направена, татуировката допринася за красотата на притежателя си.

 

На запад татуировките се правят основно с цел подчертаването на индивидуалността и креативността, но същевременно указват дали собственикът им се числи към „племенното" общество, което гледа на тялото си като на платно на изкуството.

 

Учени от Тексаски Факултет, се занимават с изучаването на феномена на татуировките и рязката им популярност (в днешно време за алтернативен се приема този, който няма татуировки). Тъй като хората, които се решават да разкрасят по този начин тялото си, спадат във възрастовата група от 16 до 29 години, те провеждат проучванията си отчасти сред ученици в американските средни училища. Резултатите учудили специалиста - оказало се, че най-татуираните ученици са с най- много добродетели и с отличен успех.

 

Все пак най-добра представа за всичко, свързано с татуирането, със сигурност имат тези, които се занимават професионално с това. Татумейкърите твърдят, че не могат да свържат работата си с точно определена социална група, въпреки че споделят как в последно време в салоните им идват повече дами и че те всъщност представляват 60% от клиентелата им. Интересно е, че сега се татуират основно представителките на средната класа - лекарките, адвокатките или успешните мениджърки.

 

А кои части на женското тяло разкрасяват основно татумейкърите? Все още това са главно местата, които лесно могат да се скрият под дрехите. А притежателката на татуса има възможност сама да покаже картинката на когото желае. Изборът на по-малки и по-скришни места по тялото изобщо не е странен, тъй като много компании са въвели дрес кодове и забрана за показване както на татуировките, така и на пиърсингите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия