Какво да правиш, ако забравиш да изпиеш противозачатъчното си хапче?

2013-04-19 15:19:00
Какво да правиш, ако забравиш да изпиеш противозачатъчното си хапче?
Снимка: Dreamstime

В днешно време противозачатъчните хапчета са едни от най-сигурните предпазни средства срещу забременяване и се използват от голяма част от представителките на нежния пол. Ако искате да започнете да правите секс без презерватив, но в същото време не искате да си играете с огъня, посетете гинеколога си и го помолете да ви изпише подходящите за вас противозачатъчни хапчета. Не бива сами да си назначавате хапчета, защото понякога се случва да не си паснат с нуждите на организма и да предизвикат неприятни странични ефекти като променливо настроение, болки в гърдите, главоболие и сънливост. Също така не бива да правите секс без презерватив с непознат, защото противозачатъчните НЕ предпазват от болести, предавани по полов път, а само от нежелана бременност.

 


 

Гинеколозите не препоръчват тези хапчета на жени, които имат сърдечно-съдови заболявания, епилепсия, някои видове алергия и захарен диабет. Противозачатъчните не са подходящи и за пушачки, понеже има вероятност да се образуват тромби.

 

Повечето представителки на нежния пол са си нагласили ежедневна аларма на мобилния телефон, която да ги подсеща, че е време да вземат противозачатъчното си хапче. Но на всеки се случва да забрави или да пропусне по някаква причина нещо, което е важно.

 

Какво да правите, когато пропуснете да изпиете противозачатъчното си хапче?

 

При положение, че сте забравили да изпиете едно от хапчетата си, но закъснението ви не е повече от 12 часа, изпийте таблетката веднага, щом се сетите, че сте забравили. По този начин продължавате да бъдете защитена и няма как да се стигне до нежелана бременност.

 

Ако закъснението ви е повече от 12 часа, изпийте хапчето, когато се сетите за пропуска си, но ако ще правите секс в близките 24 часа, използвайте презерватив, защото не е възможност да се случи някой гаф.

 

Трябва да посетите гинеколога си, ако сте забравили за хапчето си повече от 24 часа. Започнете, че колкото повече време е минало, толкова по-голям е шансът да забременеете. Също така рискът е значително по-голям, ако сте забравили да изпиете таблетка от началото или от края на блистера. При положение, че сте забравили да изпиете една от таблетките през първата седмица, изпийте хапчето веднага, щом се сетите, но в същото време използвайте презерватив, ако ще правите секс. Ако сте забравили да изпиете таблетка през втората седмица, изпийте я при първа възможност и не се притеснявайте, в този период няма риск от забременяване.

 

Снимка: Dreamstime

 

При положение, че сте пропуснали да изпиете таблетка през третата седмица, има два варианта – или я приемете веднага, щом се сетите или я пропуснете и преминете директно към 7-дневна почивка. Другият вариант е да пропуснете почивката и да продължите със следващия блистер. Изборът е ваш, ако не знаете какво да направите – консултирайте се с гинеколога си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия