Четка или гребен? Кое е най-подходящо?

2013-11-26 17:00:00
Четка или гребен? Кое е най-подходящо?
Снимка: freedigitalphotos.net

За да имаме здрава и красива коса, трябва да се грижим за нея. Както като я подхранваме често с маски и витамини, правилно хранене и правилно решене. Решенето поддържа здравето на косата, но когато то в правилно.

 

Нашите баби са се ресали поне по 100 пъти на ден. Специалисти оспорват да са ни необходими чак толкова много сресвания, но са на мнение, че трябва да прекарваме гребен или четка през косите си. Така се подобрява кръвообращението на скалпа и се премахват мъртвите клетки. В резултат повече хранителни вещества достигат косъма и той е по-еластичен и по-здрав.

 

Днес пазарът ни предлага голям избор от четки и гребени, с които можем да се срешим, да оформим косата си и какво ли още не. Всяко средство има своя тясна специализация. Сега ще ти разкажем повече за гребените и за четките.

 

Гребен. Това е класическото средство за разресване на косата. Най-добре е ако ползваш гребен да не е пластмасов, а от естествен материал, например от дърво. Така няма да се създава статично електричество. Ако нанасяш даден продукт на косата си и се разрешиш, хубаво е гребенът да е дървен, защото не влиза в реакция с козметичните съставки.

 

 

Гребенът с редки зъби е щадящ за косата и може да се използва след баня, така и ако имаш много гъста и дълга коса, която лесно се оплита. Гребените с гъсти зъби са подходящи за много къси прически или ако искаш да прибереш косата си на опашка. С такъв гребен може да се тупираш, за повече обем.

 

Плоски четки. С тях може да се решиш, също така и да оформяш косата си. Тя може да бъде оформена от естествен косъм,метал или от пластмаса. Това, което трябва да следиш е, да не ти се наелектризира косъма, затова най-добре е да използваш четки от естествен косъм.

 

Ако се затрудняваш при избора на четка и искаш да си сигурна, че няма да разрани скалпа ти, още в магазина можеш да я пробваш. Прекарай зъбчетата на четката по чувствителната вътрешна страна на ръката. Ако не се появи зачервяване, значи четката е подходяща и можеш да си я купиш.

 

Един трик, който можеш да използваш преди да се сушиш със сешоар – пръскаш малко спрей за коса върху четката и разресваш с нежни движения. Това ще направи косата ти по-бляскава и ще бъде фиксирана през целия ден.

 

Кръгла четка. Този вид четки се използват по време на оформянето на косата, най-често при употреба на сешоар. С по-големите можеш да придадеш обем на прическата си, а с по-малките да оформиш дори и къдрици. За гладка и права коса, най-добре избери четка с дълги метални или пластмасови „зъбчета", които ще издърпват косъма добре. Ако косата ти е чуплива и искаш да я изправиш, най-добре ползвай четка от естествен косъм, така ефектът ще е по-дълъг и косата няма да се наелектризира.

 

За да оформиш бретона си, няма да ти е удобна голямата кръгла четка. За тази цел си има друг модел – малка и кръгла. Независимо дали ше го изправяш или ще му придаваш лека чупка, тази четка ще ти свърши много работа.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия