Как да оцветиш косата си, без да използваш боя за коса?

2013-11-24 13:14:00
Как да оцветиш косата си, без да използваш боя за коса?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяко момиче иска да има здрава и красива коса, която да бъде винаги добре оформена и да изглежда като от реклама на шампоан. Важно е да поддържаш косата си за да бъде във възможно най-добра форма. Не трябва да я увреждаш с преси, маши и сешоари, защото те имат пагубно действие върху косъма.

 

Изборът на правилна козметика също е много важен. Не си купувай даден шампоан, например, само защото приятелка ти го е препоръчала. На теб той може да не ти подейства изобщо или да се разочароваш.

 

Друго, изключително вредно нещо за косата, са именно боите. На пазара се предлагат специални безамонячни бои, които са по-щадящи, но не мисли, че са безвредни. Косата ти може да стане суха и изтощена, да се къса лесно и да загуби блясъка си. Освен това цветът, който ще се получи, не винаги е този, които виждаш на опаковката, защото всяка коса е различна и реагира различно.

 

Ако си твърдо решена, че искаш да промениш цвета на косата си, тогава ще те посъветваме да използваш естествени багрила. Те няма как да навредят на косъма ти и косата ти ще бъде здрава и лъскава.

 

 

Ако си руса, но искаш да имаш по-светла коса, можеш да ползваш лайка. Трябват ти 2 ч.л лайка, които трябва да залееш с чаша гореща вода. Остави отварата да престои около половин час. Когато времето мине, прецеди отварата. Измий косата си със шампоан, а на последното миене залей с отварата. Остави така около 15 минути и тогава можеш да се сушиш.

 

Друг начин да изсветлиш косата си, е като използваш лайка с коприва. Трябват ти по 1 с.л и от двете билки. Заливаш ги с литър вода и отново запарваш. След като изкъпеш косата си, залей с отварата и увий главата си в кърпа. Трябва да постоиш поне около половин час.

 

Ако си кестенява и искаш да подсилиш цвета си, можеш да използваш черен чай. Трябва ти 1 чаена чаша силен черен чай и 1 чаена чаша чай от салвия. Смесваш двете отвари, които са запарени добре. След като се изкъпеш, залей косата си с чая и я остави да изсъхне. Хубаво е да повтаряш процедурата поне на две седмици.

Ако ползваш само черен чай, трябва да правиш процедурата пред едно миене.

 

Има още един вариант за кестенява коса. Също трябва да използваш черен чай, 1 чаена лъжичка, която запарваш с половин чаша вода. Оставяш я да престои около половин час. След това я прецеждаш и добавяш чаена лъжичка инстантно кафе. Нанасяш сместа по дължина на косата и разресваш. След около половин час може да изплакнеш с хладка вода.

 

Ако искаш косата ти да придобие червен оттенък, може да направиш отвара от листа от дюля – около две шепи. Вариш листата, докато не се получи наситен цвят на чая. Оставяш да престои около 15 минути и когато прецедиш, можеш да нанесеш отварата на току-що изкъпана коса.

 

Ако искаш черна коса ще ти бъдат необходими по 300г. черни маслини (смлени), зелени орехи и 10 броя карамфил (подправка). Всичко това се сварява в 3 литра вода. Вари се дълго, докато остане половината съдържание. Нанася се на косата и стои около два часа, но трябва да се увиеш в кърпа и найлон отгоре. След това се изплаква.

 

Ако тези методи ти се виждат прекалено сложни, винаги можеш да прибегнеш до къна, която е безвредна и не изтощава.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия