Как да не ни прилошава, докато пътуваме?

2013-11-19 19:30:00
Как да не ни прилошава, докато пътуваме?
Снимка: sxc.hu

Наближава коледната ваканция, а с нея и едно от най-приятните занимания на учениците—екскурзиите. Няма нищо по-забавно и така дългоочаквано в училищния живот от няколкото дни прекарани заедно със съученици и приятели, далеч от родители и еднообразното скучно ежедневие. В последните няколко години, училищните пътешествия са на изчезване, все по-често учители отказват да поемат отговорността за толкова много ученици, но дори и това да се случи пред нас изниква друг проблем. Мнозина не понасят дългите пътувания и големите автобуси. Ако и вие сте част от тях, то имаме няколко съвета за вас, чрез които ще се опитаме да ви помогне да не пропуснете екскурзията тази зима.

 

 

Не гледайте през прозореца

 

Най-добрата тактика, ако знаете, че често ви прилошава докато пътувате, а да си изберете удобно място и в никакъв случай да не поглеждате през прозореца. Това е важно, тъй като най-често гаденето и проблемите с пътуването се дължат на несъответствието на вестибуларните, сензорните и зрителни усещания, т.е. прилошава ви, тъй като вие усещате, че краката ви не се движат, а същевременно вие променяте местоположението си. За да не се случва това, подсигурете се, като си осигурите забавна компания, която да ви накара да съсредоточите вниманието си към тях, а не гледката навън.

 

Задължително хапнете преди път

 

Като казваме да хапнете, имаме предвид да го направите 2-3 часа преди тръгване, а не непосредствено, преди да се качите на транспортното средство, защото иначе рискувате да върнете поръчката и резултата да бъде доста неприятен и със сигурност нежелан. Най-добре е да хапнете плодове и зеленчуци, а ако искате месо, то да е пилешко, защото мазните продукти и сладоледа са категорично забранени.

 

Бонбони

 

Един от приятните начини да се справите с проблема са бонбоните. Най-добрите в този случай са тези с кисел вкус или ментовите. Ако знаете, че може да възникнат неприятни усещания, то се подсигурете с този вид бонбони, а ако пък не са по вкуса ви, специалистите позволяват и любимите ни желирани бонбони. Те не са толкова силно действащи като ментовите, но все пак помагат, така че може да заложите и на тях.

 

Хапчета

 

Каквото и да предлагаме обаче, най-ефективното решение е съответните лекарствени продукти, които доказано ще се преборят с всеки ваш дискомфорт. За да се ползвате от тях обаче, задължително се консултирайте с лекар и внимавайте за количеството, което приемате. Ако не усетите действието на медикаментите, в никакъв случай не увеличавайте дозата, защото ще постигнете точно обратния ефект.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Lucho
преди 10 години

Няколко неточности:1. В малък автобус/микробус/ има по-голям шанс да ви стане лошо, отколкото в голям - причината е в това, че големите автобуси возят по-меко от бусовете, като вторите често са с ресорно окачване и са по-тесни.2. Гледа се пътя напред, не настрани3. Най-ефикасния метод са хапчетата.

BlackWings
преди 10 години

Слагам слушалките и се разсейвам с музика :)

adi95
преди 10 години

На мен пък ми става по-добре точно чрез гледане през прозореца. Ако все пак ми прилошее ям солени бисквити, на мен ми помага..

IlovEmyPuffYToY
преди 10 години

bullshit. Нищо не помага. Дръпнете му един сън и проблемите изчезват..

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия