А ти страдаш ли от "синдром на коледната елха"?

2013-11-18 12:15:00
А ти страдаш ли от
Снимка: sxc.hu

Остава малко повече от месец до коледните и новогодишни празници. Когато заговорим за тях, човек се сеща за домашния уют, богатата празнична трапеза, дядо Коледа, подаръците и празничната елха. В последно време доста хора залагат на изкуственото дръвче, но все още има семейства, които предпочитат да си имат у дома живо, което да им насища въздуха с характерния си аромат.

 

 

Ако през декември забележите, че кихате често, очите ви сълзят и ви тече носът, то не се притеснявайте, че сте настинали, по-скоро страдате от синдром на коледната елха, пиши в. „Sunday Express“.

 

Коледните дръвчета приютяват всякакви видове алергени и при внасянето им в дома хората се излагат на тяхното действие. Алергените причиняват симптоми като сълзене на очите, кихане, кашляне и сърбеж в областта на носа.

 

Статистиката показва, че близо 35% от хората се сдобиват с такива симптоми около Коледа. Повечето пъти те са предизвикани от истинските елхи, понеже полените на различни растения се натрупват по кората им. Здравословни проблеми обаче може да ви докарат и изкуствените коледни дръвчета, по които се събира прах, водещ до раздразнение.

 

За да не си докарате излишни здравословни проблеми, хубаво е да почистите елхата, преди да я внесете у дома. По този начин ще премахнете част от плесените, спорите и праха.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия