Защо трябва да приемаш витамин С?

2013-11-09 15:31:00
Защо трябва да приемаш витамин С?
Снимка: freedigitalphotos.net/

Всички сме чували за благотворното действие на този така важен витамин, но какво трябва да знаем още?

 

Витамин С или аскорбинова киселина е много важен за човешкия организъм. Увеличава усвояването на желязо, участва в образуването на тъканите, костите и зъбите. Играе важна роля за заздравяването на рани, поддържа еластичността на кожата, подобрява устойчивостта към инфекции и помага при високо кръвно налягане.

 

Трябва да знаеш, че витамин С не се образува в организма на човека и трябва да се приема чрез храната или на таблетки. Най-богатата на витамин С храна, това са шипките. Те съдържат 1250мг на 100гр, а цитрусовите плодове едва 50мг на 100грама. Други източници на витамин Ц са чушките, ягодите, картофите, карфиола, кивито и някои други плодове и зеленчуци.

 

 

Важно е да знаеш, че за да си набавяш витамин С от зеленчуците и плодовете, те трябва да бъдат сурови. Витаминът се разрушава при термична обработка, замразяване или по-дълго съхранение.

 

Витамин С е изключително важен, той влияе основно на съпротивителните сили на организма. Подобрява дейността на белите кръвни телца, които имат функцията да откриват и разрушават вирусите. Той е важен антиоксидант. Усилва действието на витамини А и Е. Поддържа мозъка и го предпазва от кислородна недостатъчност.

 

Ако се занимаваш с фитнес или друг спорт, е важно да знаеш, че витамин С участва в поддържането на съединителната тъкан на костите. Без витамин С е невъзможен синтезът на колаген, който е важен за кожата. Има изключително благотворно действие върху сърцето и срещу алергии.

 

Трябва да знаеш, че тютюнопушенето редуцира действието на витамина в тялото. С всяка цигара се разрушава от 25 до 100мг витамин С. Ако пушиш трябва да приемаш завишени количества, особено през зимата, когато тялото има нужда от укрепване на имунната система. Друг пример за повишена нужда от витамин С са голямата горещина или големият студ, приемът на противозачатъчни или лекарствени средства, подлагането на големи физически натоварвания при работа или спорт.

 

Витамин С има свойството да се окислява,затова ако забравиш витамин С, който е разтворен във вода от сутринта, например, е по-добре да не го пиеш.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия