5 храни, с които ще преборите стреса и лошото настроение

2013-05-03 19:15:00
5 храни, с които ще преборите стреса и лошото настроение
Снимка: sxc.hu

Чувствате се умърлушени, стресирани и в лошо настроение, но не можете да откриете причината за това? Твърде вероятно е да ви липсват някои ценни витамини и минерали, на които нерядко дължим потиснатото си настроение. Ако искате да се преборите с депресията и да върнете отново усмивката на лицето си, вижте кои храни ще ви помогнат за това:

 

 

Аспержи

 

Една чаша аспержи осигурява около 2/3 от необходимия на един човек дневен прием на фолиева киселина. Ниските нива на веществото в организма водят до честа промяна в настроението и раздразнителност. Нещо повече - недостигът на фолиева киселина може да предизвика нарушения в миелиновите обвивки на периферните нерви. Ето защо, ако искате да сте спокойни и в добро настроение, хубаво е да не пренебрегвате храните, съдържащи това вещество. Освен в аспержите, големи количества фолиева киселина могат да бъдат открити и в марулите, броколите, спанака, хляба, овесените ядки и черния дроб. 

 

Снимка: sxc.hu

 

Авокадо

 

Освен много вкусен, този плод е и изключително полезен. Авокадото е богато на витамини от група В – В5, В6 и В9, които играят ключова роля за развитието на здрави нервни и мозъчни клетки. Големи количества от посочените витамини могат да бъдат открити също в месото, зърнените храни, яйцата и някои видове ядки.

Снимка: sxc.hu 

 

Боровинки

 

Боровинките са богати на Витамин С и това ги прави перфектни за подсилване на имунната система и повдигане на тонуса и настроението. Една шепа от вкусните плодове мигновено ще ви зареди с енергия и ще ви накара да се почувствате по-добре. Добри източници на Витамин С са също ягодите, шипките, картофите и пиперките.

 

Снимка: sxc.hu

 

Мляко

 

Прясното мляко има успокояващ ефект. Лактиумът, съдържащ се в него, спомага за намаляване на нервното напрежение и за справяне със стреса. Не го пренебрегвайте. Една чаша мляко в комбинация с канела ще направи деня ви по-хубав и ще ви накара да се усмихнете, като същевременно ще укрепи нервите ви.

 

 

Снимка: sxc.hu

 

Сьомга

 

Сьомгата е богата на Омега-3 мастни киселини, които възпират повишаването на нивата на кортизол и адреналин в кръвта по време на стрес и нервно напрежение. По този начин те лекуват отвътре гнева и раздразнението и допринасят за подобряване на настроението. Добри източници на Омега-3 мастни киселини са всички видове мазни риби, соята, тофуто и лененото семе.

 

Снимка: sxc.hu

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия