Полезни ли са алергиите?

2013-11-04 00:47:00
Полезни ли са алергиите?
Снимка: sxc.hu

Алергиите са един от двата начина, чрез които хората и всички бозайници се  отървават от чужди вещества, които са попаднали  в организма им. Те отразяват незабавно желание на организма ни да се избави от алергените, попаднали в него, поради което човек киха, кашля, страда от разстройство – всичко това се нарича алергична реакция.

 

 

От доста време тя се е превърнала в обект на изследвания и проучвания, които към този момент са доста обещаващи. Свидетелство за това са последните проучвания в тази област, които са експериментирани върху гризачи или по-точно плъхове.

 

В някой от тях е инжектирано малко количество алерген - пчелна отрова. Забележително е как в рамките само на няколко дни се извършила поредната и в този случай и последна стъпка от експеримента, а именно - инжектирано е смъртоносно количество отрова в мишките. За наше учудване и радост мишките оживели, което означава, че са успели да се преборят с отровата. Този факт отдаваме именно на по-ранно протеклите алергии, благодарение на които се е усилила имунната система и веднага е намерила отговор на подобни въпроси.

 

Същият опит е проведен отново с мишки, но този път пчелната отрова е заместена със змийска такава, като резултатът отново бил същият, което доказва, че алергиите всъщност може би са и ползотворни.

 

„На нашите предци често им се е налагало да се сблъскват с отровни животни и този защитен механизъм им е помагал да оцеляват”, твърди Стивън Гали от медицинската школа на Станфордския университет.

 

За съжаление обаче този факт няма как да е на 100% верен, тъй като поради етични причини, опитите не се правят върху хора, защото не е възможно да ги подложим на токсикация. Друг аргумент, който ни пречи да бъдем сигурни за ползотворното действие на алергиите е фактът, че имунитетът на всеки човек се отзовава различно дори на минимални дози токсично вещество, поради което е практически невъзможно да се предскаже реакцията.

 

Въпреки всичко обаче, все още остава мъничка надежда, че алергиите не са познатите ни и омразни състояния, а просто поредния начин да подсилим имунната си система и да се погрижим за здравето си.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия