Депресия или просто лошо настроение?

2013-10-31 20:30:00
Депресия или просто лошо настроение?
Снимка: sxc.hu

Повечето хора постоянно имат щастливи и неприятни моменти, които се редуват. Когато човек е в трудни за него периоди, се чувства нещастен, депресиран, стресиран или разтревожен. Разбира се, най-често това се случва при тийновете, защото хормоните ни бушуват и наистина можем да се чувстваме зле от дори дребни неща.

 

Много проблеми могат да ни натъжат или депресират като загуба на близък човек, проблеми със съня, стрес в семейството или училище, болест или проблеми с гаджето. Понякога ако лошото ни настроение продължи дълго може да се замислим дали не сме в депресия. Има разлика между продължително лошо настроение и депресия.

 

 

Признаци на кофти настроението са тъга, тревожност, безпокойство, изтощение, липса на себеуважение и висока самокритика и чувство на безсилие. Лошото настроение би трябвало да се оправи след не много време. Вземането на решение относно някаква малка промяна в живота ти може да те направи щастлив и да те измъкне от дупката, в която усещаш, че си попаднал. Разсейването с приятели или повечето сън може да оправи настроението ти.

 

Симптомите на депресията могат да бъдат някои от следните: продължително лошо настроение и тъга, чувство за безнадежност и безпомощност, честа нужда да плачеш, чувстваш се неразбран и отхвърлен от околните, нямаш мотивация и интерес да се занимаваш с каквото и да е, изпитваш трудност да взимаш решения. Важно е да се опиташ да се пребориш с лошото настроение и депресията. Всеки човек има спадове в настроението и не винаги се чувстваме щастливи и удовлетворени, особено през пубертета. Затова няма защо да се отчайваш.

 

Излизай с приятели, гледай да пътуваш повече, отдай се на училище и подобри успеха си, спортувай, прави неща, които не си правил/а до сега. Спи повече, храни се добре, ако искаш да промениш нещо в себе си – направи го, опитай се да мислиш по-позитивно. Ако сметнеш, че имаш повечето симптоми на депресия, можеш да се обърнеш към специалист, който ще ти помогне да преодолееш затруднението, в което си попаднал/а.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия